Viitorul e mic si negru. Si bate la usa. "Sa lucreze la calculator" asta e o modalitate foarte idioata de a descrie problema. Acum piata muncii se inclina din ce in ce mai mult de la productie catre servicii, iar asta nu implica neaparat calculatorul. Un mecanic auto BUN si CORECT cistiga mai mult decit un programator mediu. Stiu caz de omuletz cu service auto care face si cate 10.000 RON pe zi. Ca patron, desigur, dar e si el ca specializare mecanic si nu are nici o facultate. Omul a fost pe val, e serios, si mai ales are grija sa fie la zi - isi ia scule ca sa umble la masini de-astea cu calculatoare de bord avansate, etc. La fel si "majoritatea tinerilor ajung sa..." e o ineptie. Asta te face sa crezi presa. Realitatea nu e chiar asa.
O sa fie destul de simplu.
Cine o sa treaca peste acesta "rusine" de a avea o meserie si nu studii superioare o sa o duca bine, mai ales daca o sa fie serios si o sa stie bine meseria care o face. Case o sa se construiasca mereu, masinile o sa se strice mereu samd. Cine trebuie sa o faca si pe asta. Cu cat mai putini cu atat mai scumpi.
Pe de alta parte, tinerii vor tinde mereu spre 'studii superioare' ca na e la moda, dar o vor lua peste bot cand vor vedea ca diploma lor nu ajuta la nimic.
Cred că e cam mult să spui că în țara asta nimeni nu mai vrea să muncească în fabrici. În primul rând nu prea mai există fabrici, ca în vremurile de înainte de 1989. În plus tendințele cotidiene conduc către tehnologie, muncă prestată în zona serviciilor și mai puțin către producție. Poate că e bine, poate că e rău. Părerea mea e că zona de producție s-a micșorat dramatic dar și-a ridicat cu mult standardele, iar acum pentru a lucra în această zonă e cam greu și necesită pregătire. Majoritatea tinerilor să știi că-s cam comozi și de asta preferă munca din spatele unui monitor. Eu unul le-am testat pe amândouă. Am muncit 1 an în fabrică și crede-mă că a fost greu. Acum lucrez în publicitate și stau cu fundul într-un scaun de birou. Satisfacția e mai mare acum pentru că mă simt pasionat de creație.
Întorcându-mă la viitor, cred că lucrurile o vor lua spre o ușoară ascensiune. Dar cred că cine nu va fi pregătit să ridice ștacheta va rămâne pe dinafara. Așa că în următorii 2-3 ani cred că cei comozi vor fi și cei șomeri, iar cei dornici și care vor dori să aducă valoare adăugată la locul de muncă vor fi cei câștigați…
PS: Să bei și să fumezi nu e o chestie rea. Contează cu cine faci asta! Unii îți pot da sfaturi importante într-un scurt răgaz la cafea, țigară, ori la o băută de vineri seara…
codx întreabă:
AlexAL275 întreabă:
luanaoana99 întreabă:
UnchiulRamiz întreabă: