| DazzlingBeam a întrebat:

Buna ziua,

Vreau sa inteleg care sunt cotele de mostenire in cazul urmator:
Doi soti au impreuna doi copii.
Sotul are si un al 3-lea copil dintr-o casatorie anterioara.
Sotul detine un apartament pe numele sau achizitionat in timpul casaroriei cu cea de-a doua sotie (in acte este trecut doar numele sotului).
Dupa decesul sotiei (a doua sotie), doar sotul ramane in continuare unic proprietar pe imobil sau primesc si cei doi copii drept de proprietate (dupa mama)?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca mama nu este coproprietara a apartamentului copiii ei nu primesc nici o cota din apartament, doar din celelalte bunuri dobandite pe timpul casatoriei si din bunurile proprietate a ei.
Sotul mosteneste cota de 1/4 (25%) din bunurile sotiei iar copiii mostenesc restul de 3/4 (75%) din aceste bunuri, in parti egale.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca in CF apare doar sotul ca proprietar a apartamentului, atunci de la sotie nu este cum sa mosteneasca copii.
Copii vor mosteni din apartament (daca va mai fi proprietatea tatalui) doar dupa decesului tatalui.

| Violleta2022 a răspuns:

Asadar apartamnetul este in totaliate al sotului, odata ce apare numai numele lui pe certificatul de propietate.
Daca sotia moare, care oricum nu este propietara aprtamnetului, nu afecteaza cu nimic pe sot, care este mai departe unicul propietar al apartamnetului.
Copii nu mostenesc nimic, pana nu moare si tatal.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Majoritatea au dat raspunsuri gresite.
In primul rand: orice bun dobandit in timpul casatoriei - mai putin cele obtinute prin donatii cu specificare nominala, prin testament sau obtinute cu titluri personale (premii, titluri profesionale etc.) -, apartin ambilor soti, indiferent daca sunt trecuti sau nu ambii soti in titlul cu care s-au obtinut bunul.
In al doilea rand: Copiii, indiferent din cate casatorii sunt, participa in mod egal la masa succesorala a parintelui comun decedat.
In acest caz: vocatie de mostenitori, la moartea sotiei au:
- sotul supravietuitor cu o mostenire de 50% din bunurile pe care cei doi le aveau impreuna, plus 1/4 din bunurile cuvenite sotului decedat. Deci sotul supravietuitor are dreptul la 5/8 din masa succesorala; de asemenea mai are dreptul temporar de abitaţie asupra locuinței comune; de asemenea codul civil prvede drepturi referitor la bunurile existente in gospodarie.
- cei doi copii ai sotilor au dreptul la 3/8 din averea familiei (masa succesorala).
- copilul pe care-l are sotul supravietuitor din alta casatorie nu are vocatie de mostenitor in acest caz, deci nu va mosteni nimic.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Legea spune că urmașii sunt în ordinea în care se "nasc". Adică soțul o moștenește pe soție, apoi copii în moștenesc pe tată, numai dacă între timp tatăl nu a făcut testament sau o înțelegere fraticidă în care, cazul acesta, din 3 frați unul rămâne în casă, iar ceilalți 2 la notar, dau declarație de cedare renunțare a părților lor, în schimb sau nu cu ceva.
Dar, așa, dacă soția nu a făcut un testament, soțul va deveni unic moștenitor.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Care lege spune asa ceva?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Daca nu cunosti, nu mai da sfaturi gresite.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Studiaza art. 974 Cod Civil

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Așa și ce dovedești cu asta? Ce am spus eu popular, că soțul e prim moștenitor sau ce vrei să spui cu asta?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

In primul rand doar cei do frati ai celor doi soti au vocatie de mostenitor. Fratele vitreg din alta casatorie nu are drept de mostenire.
In al doilea rand nu exista urmasi in ordinea in care se nasc. Urmasii - adica fiii si ficele - sunt egali la mostenire,
In al treilea rand: sotul nu o mosteneste pe sotie decat in proportie de 1/4. Copiii au dreptul la 3/4 din ce-i revine mamei decedate.
In al patrulea rand: nu exista intelegere fraticida.
In al cincilea rand: nici un copil nu ramane in casa, daca nu este minor, fara acordul tatalui pana la dezbaterea mostenirii. La dezbatere sunt mai multe cai de iesire din indiviziune. Ai auzit de "Dreptul temporar de abitaţie asupra locuinței comune al sotului supravietuitor"? Desigur ca daca sotul are unde sa locuiasca, poate sa ramana un fiu sau chiar toti trei in locuinta, daca se inteleg asa.
MAI VREI SI ALTE ARGUMENTE ca sa iti demonstreze ca scrii prostii?
NU EXISTA PRIM MOSTENITOR, sunt doar persoane cu vocatie de mostenitori. Mostenitori sunt persoanele care au primit de la notar certificat de mostenitor sau de la instanta hotararea judecatoreasca.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Tot, dar tot ce ai înșirat aici e pledoaria unui avocat! Realitatea e cu totul alta și de multe ori pe mijlocul legii, să zicem așa.
Înțelegerea între frați, există, este legală și eu personal am auzit, văzut multe cazuri.
Apoi, referitor la frații soților, drept de moștenire au dacă nu au urmași cei doi soți și dacă cu documente, pot dovedi că au contribuit la averea celor doi soți!
În rest, teoria e una, practica e alta, iar la final, dacă nu este înțelegere se ajunge la tribunal pentru orice!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Imi cer scuze: voiam sa spun de cei doi frati - copii ai celor doi soti, excluzand copilul din alta casatorie a sotului.
Sa stii ca avocatii cunosc legea dupa care se face succesiunea, nu ca orice neofit care, bazandu-se pe ce prinde cu diferite ocazii, se crede deja ca stie legislatie.
Intelegere intre frati exista, dar ea este valabila doar cat acestia se inteleg, daca nu au un act autentic - atunci cand vine vorba de imobiliare. Poate fi si un act sub semnatura privata daca este vorba de bunuri mobiliare.
Eu nu am spus unde se ajunge: eu am spus ce prevede legea.
In rest este abatere de la subiect.