Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia și de a le culege fructele naturale, industriale si civile, întocmai ca însuși proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanța (art.703 Cod civil). Uzufructul este un drept real de folosință asupra unui bun, iar nu, ca în cazul contractului de locațiune, un drept de creanță asupra proprietarului.
Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deține numai o parte din atributele dreptului de proprietate, anume doar posesia. Proprietarul bunului păstrează practic numai dreptul de a dispune de bun în sens juridic, respectiv ar putea încheia, de exemplu, un contract de vânzare - cumpărare cu privire la bunul în cauză; în cazul existenței unui drept de uzufruct, proprietarul este desemnat prin expresia "nud proprietar", iar dreptul său "nudă proprietate".
Mama ta are dreptul de a lua banii de chirie. Dreptul de uzufruct ii ofera posibilitatea de a beneficia de tot ceea ce produce bunul tau (in acest caz, apartamentul/casa). Chiria reprezinta "fructul" pe care il produce bunul tau. Ca proprietar, ai numai dreptul de dispune de apartament/casa in sens juridic. Nu mai stiu sigur, dar stiam ca ai dreptul sa beneficiezi de pe urma bunului doar in cazul unui contract de vanzare-cumparare.
Uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate. Dreptul de proprietate cumuleaza trei "puteri": libera folosinta; posibilitatea de a culege/percepe sa le spunem beneficiile proprietatii (fructe - tot ceea ce produce bunul fara consumarea substantei sale - si producte - tot ce produce bunul cu consumarea substantei sale) si posibilitatea de a dispune de proprietate.
O proprietate asupra careia s-a instituit uzufructul este secata de principalele sale calitati ("usus" si "fructus") si se transforma in "nuda proprietate", ramanand doar cu "abusus". Dvs. puteti sa vindeti doar nuda proprietate, cumparatorul fiind tinut sa respecte, pana la incheierea uzufructului, drepturile uzufructuarului.
Uzufructuarul devine proprietar pe "fructele" produse de uzufruct, adica poate inchiria bunul (printre altele), fiind tinut ca la incetarea uzufructului sa-i restituie nudului proprietar bunul ce a facut obiectul uzufructului in aceeasi cantitate si calitate, repere stabilite in functie de momentul incheierii uzufructului.
Este perfect legal ce s-a intamplat. Intr-un contract cu drept de uzufruct cumparatorul va detine doar dreptul de nud proprietar(de a dispune de bun) iar uzufructuarul (in acest caz mama ta) are dreptul sa posede si sa foloseasca bunul pana la moartea sa (daca uzufructul este viager), pana la termenul fixat (daca s-a fixat un termen) ori pana renunta la acest drept ori cumuleaza si calitatea de nud proprietar.
Tu ai dreptul de a dispune de bun(sa-l vinzi ori sa-l donezi), dar numai cu respectarea dreptului de uzufruct, daca mama ta n-ar renunta la el.
Asa fiind in mod corect si legal a incheiat mama ta contractul si are dreptul la perceperea chiriei. Numai bine!
FreddieM întreabă: