Vânzare, clar.
Doar că în fața notarului trebuie să faci dovada plății (ca$h sau extras de cont) pentru o sumă echivalentă valorii evaluate a proprietăților asemănătoare din acea zona
Actul de donatie este cel mai usor de atacat de catre prezumtivii mostenitori. Urmeaza testamentul. In plus, legea prevede ca nu poate fi donata sau lasata prin testament partea rezervatara, adica 25% din avere.
Contractul de vanzare este cel mai sigur, cu o conditie: daca bunicii au peste 70 de ani, sa aiba certificat de la un psihatru ca sunt in deplinatatea facutatilor mintale.
Contractul de vanzare-cumparare sa cuprinda clauza rezarvatara ca ei - bunicii - vor folosi imobilul pana la moarte. Nu contract de vanzare cu clauza de intretinere, deoarece rudele pot sa ceara desfacerea contractului, pe motiv ca nu sunt ingrijiti bine. Si martori rai se gasesc.
Act de vânzare-cumpărare fără dubii. Se poate ataca doar dacă se dovedește că n-ai plătit.
Nu numai. Se poate ataca si daca se dovedeste ca persoana care a vandut nu era in totalitatea facultatilor mintale la data vanzarii.
Scuze, așa e. Ai dreptate
Vanazare-cumparare clar
Nu sunt experta in domeniu si astept sa se pronuntate cineva care stie mai bine daca greșesc, dar din cate stiu, dupa moartea celui care doneaza (deci bunicii tai) actul de donatie poate fi atacat de cei carora le-ar fi revenit bunul prin succesiune (adica parintii tai, matusi, unchi).
Ai dreptate. Mai ales daca mostenitorilor de drept nu li s-a oprit partea rezarvatara de 25% ce li se cuvine.
Reposteaza intrebarea pe segmentul legislatie, e un baiat acolo foarte bine pregatt, care s-ar putea sa-ti raspunda
Testamentul se poate ataca foarte usor.
Si eu cred ca vanzare cumparare nu donatie, iar testamentul nu valoreaza nimic in rrrominica, aici nu e USA unde e SFANT
datoriile la banci nu ar trebui sa influenteze in nici un fel daca respectiva casa nu e pusa ca garantie si datoriile sunt platite la zi (fara restante)
in plus, atentie mare, timp de 30 de zile casa TREBUIE pusa la intabulare, moment in care rudele pot ataca, insa daca nu faci intabularea, asta e un motiv de atac al vanzarii
Daca nu ma insel, e posibil ca casa sa fie pusa ca garantie. Totusi, datoriile sunt platite la zi fara intarzieri.
Daca e pusa, atunci trebuie trecuta prin banca, si o sa preiei si datoria
Nu am inteles, care este treaba cu intabularea? Daca se face contract de vanzare-cumparare, notarul trimite pentru intabulare, la cadastru, documentele necesare.
Aha, chestiile sunt 2:
1. cand eu am vazut problema asta, la intabulare nu s-a trimis ca era chestie noua
2. intabularea este EXACT ca rudele sa poata sa atace, nu au ce, dar de asta se face intabulare
Rudele au termen de la data cand au luat la cunostinta de existenta contractului de vanzar.
Notarul este obligat sa faca intabularea. Intabularea nu este pentru rude, ea dovedeste cine este proprietarul imobilului.
Din cate am inteles eu, intabularea se face pentru ca, daca cineva poate sa conteste vanzarea, sa o faca in timpul ala, nu neaparat rudele, si bineinteles trebuie sa vina cu argumente valide pentru contestare
si, da, chiar am scris, ca atunci cand eu am avut experienta asta, intabularea fusese introdusa de curand si vaca de notar nu a trimis la intabulare (vaca, pentru ca e de datoria lui sa stie legile la zi, NU a noastra) moment in care cand a fost contestat actul de vanzare cumparare, NUMAI intabularea a fost singurul lucru de care s-au putut lega, proprietara murise, iar contestatii pe motiv de sanatate mintala sunt aproape absolut imposibil de dovedit retroactiv
Intabularea este ultimul act al devenirii proprietarul unui imobil. Ce spui despre faptul ca se intabuleaza pentru a se putea contesta vanzarea este ca si cum un licean da bacalaureatul ca sa vada parintii ca l-a absolvit.
Nu, intabularea este actul final, prin care cumparatorul, mostenitorul, beneficiarul de testament, donatie etc. devine propietar legal.
Cartea funciara deschisa la intabulare este documentul legal de tinere a evidentei tuturor imobilelor. Asa cum primariile tin evidenta folosintei imobilelor, pe baza carora se platesc impozitele, cadastrul (cartea funciara) tine evidenta proprietatilor. Nici o vanzare nu se poate face cu documente legale, daca imobilul nu este inscris la cartea funcira (cadastru in prezent).
Contestarea dupa moartea vanzatorului se poate face doar daca se descopera acte medicale care sa dovedeasca incapacitatea mintala a acestuia. Cu martori nu se poate dovedi daca una dintre parti a decedat. Declaratiile martorilor nu sunt valabile decat pe timpul vietii a partilor in litigiu.
"Nu, intabularea este actul final, prin care cumparatorul, mostenitorul, beneficiarul de testament, donatie etc. devine propietar legal."
imi pare rau sa iti spun, dar ori nu am inteles eu bine, ori tu
eu am inteles ca intabularea tine 30 de zile, timp in care cineva, cu acte in regula, poate contesta vanzarea, si treaba asta a fost introdusa din cauza ca prea multi umblau cu fofarlica (acte false samd)
faptul ca dupa aia devii proprietar, NU contest, dar eu percep intabularea ca fiind ultima verificare ca nu s-a comis nimic ilegal si de aia tine 30 de zile
Nu ai inteles ce este actul de intabulare. Nu, intabularea nu tine 30 de zile, intabularea este o actiune de inscriere a propietatii pe numele cumparatorului in cartea funciara (in cadastrul european mai nou).
"O intabulare inseamna inscrierea intr-o Carte Funciara a dreptului de proprietate al dumneavoastra sau a altor variate sarcini. Lipsa intabularii inseamna ca imobilul respectiv nu are setul intreg al actelor de proprietate si acesta nu poate sa fie instrainat ori disponibil pentru operatiuni cu privire la dreptul de proprietate asupra acestuia."
Da, intabularea se face in termen de cel mult 60 de zile, timp in care oficiul de cadastru verifica daca nu este ceva in neregula cu tranzactia respectivului imobil. Dar intabularea nu reprezinta verificarea legalitatii actelor, ci in cadrul intabularii se face aceasta verificare.
Aha, ok, acum inteleg, deci stiam gresit ce e aia intabulare
MULTUMESC, prefer sa ma contrazic, cu cineva si la sfarsit sa invat ceva folositor, decat sa tac si sa cred ca eu stiu mai bine