| petru a întrebat:

Cand Democratia, ar fi justa?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Doar atunci daca ar respecta principiile comuniste de baza!

3 răspunsuri:
| petru explică:

Desi cert, cuvantul are origine in grecescul " Demokratos", respectiv din ""Demos"" + "Kratos", aproape toate dictionarele trimit la francezul "democratie" si total eronat, sau/si transfigurat, ii comfera aptitudini de "forma de organizare" aptitudine ce este total gresita. Actiunea reala/explicit, definita de grecescul "Demokratos", se rasfrange strict asupra modului de decizie, in cele ce priveste "Treburile Publice " si confera cetatenilor (poporului este forta) deplinatatea de decizie/vointa.
astfel apare ca "demokratos"=cu romanescul "Democratie"= decizia/vointa cetatenilor ( atentie cetateni erau doar apartinatorii Neamului suveran, initial)
iata deci ca
- ab initio ( initial)un act de decizie, cu actiune asupra treburilor publice, si subordonat vointei majoritatii, cetatenilor, cu dreptul de "electori" (in fapt o casta privilegiata, considerata capabila a discerne, si reprezentativa populatiei, din cetate), devenea 'Hotarare" prin vointa majoritatii electorilor.
-astazi, prin extindere adreptului de vot( practica intalnita inainte de Cristos, la Iudei ) asupr intregi populatii(popor, de data aceasta), majore(din cadrul aceleiasi Tzari) a dus la un act decizional(zic eu, insa este si de fapt) care numai calitati decizionale nu are.
Insa, revenind la un raspuns, el nu poate fi altul decat:
"cand majoritatea cetatenilor cu drept de vot, din cadrul unei Tari, vor avea calitatii necesare unui discernamant, in cunostinta de cauza a ceia ce este binefacator cetatii? Tzari, atunci practica Demokratica va fijusta/bine-facatoare TUTUROR.
sau :cand majoritatea poporului va fi formata din INTELEPTI ( asta la modul ideatic )
asa am invatat eu de la Socrate ( prin Platon), Aros, Aristotel, Critos, si asa spune si Cicero
eu, petru b./Cluj nu-mi pot permite a-i contrazic

| petru explică:

Desi domnul Bula a dat un raspuns foarte amuzant si stupid, consider ca ascunde tocmai adevarul
De principiu BULA, cel din poporul romanesc, spune Adevarul recurgand la stupizene. Todeauna (atentie)ea, stupizenia, ascunde adevarul, sub masca prostiei ( in cazul de fata prostia=comunismul)

| mariusres a răspuns:

Cand fiecare decizie care se ia se supune la un vot democratic, al cetatenilor. e asa-zisa democratie directa. la uin nivel mult inferior se intampla in elvetia unde multe decizii ale alesilor se supun la vot public.
din pacate chestia asta se poate pune in practica doar in comunitati mici si foarte mici. tarile mari au deficiente democratice la fel de mari.

Întrebări similare