Conform L. nr.95/2006, cu md. si compl. ulterioare, cardul european de sanatate este valabil in toate tarile membre UE, deci si in Germania.
Conform acestei legi, citez:
"ART.326.(1) Cardul european conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
(2) Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitenta a cardului, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
(3) Asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare."
Cardul european se elibereaza numai pentru 6 luni si de el beneficiaza toti cei asigurati, indiferent de varsta, deci si pensionarii.
Cardul european de sanatate NU acopera situatia in care persoana se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul clar de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii--- va trebui sa plateasca tratamentul/spitalizarea daca doreste sa-si trateze o anume boala in Germania.
In Germania sau in orice alt stat UE, cardul european acopera doar anumite servicii medicale. Din acest motiv, in caz de nevoie, se poate intampla sa trebuiasca sa plateasca anumite servicii medicale.
"De exemplu, in Germania, daca rezidentii germani trebuie sa co-plateasca 10 Euro pentru fiecare zi de spitalizare pentru primele 20 zile de spitalizare pe an, rezidentii romani vor trebui sa plateasca aceeasi suma daca se intâmpla ca ei sa fie spitalizati in Germania in timpul sederii lor temporare)." --- vezi sursa :http://www.ceass.ro/index.php?nav=ro&lang=ro
Mersi foarte mult aveam nevoie