Corect Kodru Z
" Leul in perioada interbelica
Dupa reforma monetara din 1929 se incearca recastigarea pozitiei dominante a leului, dar paguba fusese deja facuta. Cursul de schimb al leului este dramatic modificat, daca pana in razboi o lira sterlina echivala cu 25 de lei, acum aceeasi lira avea o valoare de 813 lei. In ciuda acestor tendinte salariile romanilor cresteau mai repede decat preturile.
Un invatator avea salariul de 4000 de lei, in timp ce un medic il avea de 9000 de lei. Chiria unui apartament in oras era de doar 700 de lei. Preturile la alimente erau foarte mici comparativ cu cele de astazi, un ou fiind 1 leu, un litru de lapte 12 lei, o paine 14 lei, iar un kilogram de branza era ceva mai mult, putin peste 60 de lei. Bunastarea era prezenta in toate paturile societatii interbelice. "
Te referi la Romania? Greu de spus. Daca te referi la care si-a umplut cel mai mult buzunarele, toate.
Daca ne referim la perioada de dupa 89 probabil guvernul Nastase ca ne a bagat in UE
In NATO poate(si asta o mare greseala, nici macar nu a intrebat populatia )... in M(UE) ne-a bagat(o) Base '.
Glumesti, nu? Daca vine unul si iti violeaza mama si sora, iti fura tot de prin prin casa, dar iti varuieste bucataria la sfirsit, tu te bucurui? Ti se pare un fapt bun ca am intrat in UE ca si prostii satului si am inghitit ca vitele o gramada de conditii complet dezavantajoase?
Ma rog, NATO e alta poveste... eu ziceam de UE, aderarea nu s-a facut in mandatul lui, dar aderarea efectiva a fost doar o formalitate, demersurile si aplicarea conditiilor au fost facute de guvernarea Nastase.
Base ne a baga in rahat nu in UE... oricum politica o putem discuta la nesfarsit
De parca ar fi singurulul care ne a traso pe la spate, macar dupa *** asta am ramas si cu altceva decat cu durerea in c.ur. Nu faceam noi nimic mai bun daca nu eram in UE
Daca o luam pe cifre (cum zice si "sublime89" ) probabil asta a lu' Tariceanu a facut "treaba". In fine...
Daca e sa ne uitam la cresterea economica, atunci se pare ca a fost guvernul Tariceanu.
In opinia mea : http://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99carea_Legionar%C4%83
Hai ca si aia au dat-o cu mucii in fasole. Daca e sa o luam pe ce s-a realizat in plan extern, as zice ca cele din perioada interbelica.
Da,aham... ca alde Titulescu,omul sovieticilor,care ne-a lasat singura tara din jurul URSS care nu avea granitele recunoscute de aceasta(asta pentru ca Titulescu ascultator a refuzat oferta de inarmare a Germaniei pentru a ne proteja de comunisti, si a acceptat oferta "amicilor" occidentali care l-au sfatuit sa lase URSS sa treaca pe teritoriul Romaniei in caz de razboi).
Partidele Politice au reprezentat aceeasi scrofaiala atunci, ca si acum. Iuliu Maniu, Bratianu... nume cu care suntem indoctrinati la scoala.Au lasat Romania cu fundul gol, ba mai mult, guvernul taranist a dizolvat odata Partidul Garda de Fier (de frica, deoarece numarul de simpatizanti crestea considerabil).
Si asa dupa 10 ani si mai bine(refuzand constant armele nemtilor si asigurarile ca acestia ne vor garanta granitele cu URSS) am ajuns in razboi cu fundul gol, nepregatiti si neinarmati modern, plus cu pericolul bolsevic(cea mai mare amenintare posibila pentru saracul roman, insa din pacate URSS facea parte din tabara "Aliatilor", desi astia au facut crimele nazistilor multiplicate de vreo 5 ori -avand in vedere ca neoficial or fi fost vreau 70 de milioane de morti facute de URSS in propria tara).Si asta datorita unei diplomatii de tot rahatul, neexperimentata si am ajuns de toata cacaoua.
Plusa ca marii politicieni l-au lucrat pe Antonescu, au contribuit la executarea lui de comunisti, si aducerea comunistilor in tara(asta fara niciun dubiu).
Nu ai cum sa zici : "Noi ne-am bazat pe Aliati ca nu ne lasa in mainile comunistilor". Inseamna ca ori ai facut-o intentionat, ori erai foarte prost.
Si a urmat raspunsul:"Rusia
Sovietică a fost autorizată să utilizeze puterea de muncă umană, ca plată parţială
pentru pierderile suferite în timpul războiului!"
Reamintim că Domnii Churchill şi
Roosevelt proclamaseră cele "Trei libertăţi" şi semnaseră Charta Atlanticului.
Istoria îi va judeca pentru infamiile lor.
Alta mostra de "mare" om(tradatorul rege Mihai I ) :
"August, 23, orele 22oo Proclamaţia Regelui Mihai către poporul Român. Regele
declară că un "Armistiţiu" a fost semnat cu Comandamentul Rusesc. În consecinţă
ordonă Armatei să înceteze orice rezistenţă.
În realitate, nu se semnase nici un armistiţiu. Rezultatul
acestei minciuni către Poporul Român şi Armata Română a fost capturarea şi
trimiterea în Rusia şi Siberia a şaisprezece Divizii Române, fără să mai socotim
mulţimea nesfârşită a abuzurilor, a violurilor de tot felul şi tâlhăriilor la drumul
mare, la care s-au dedat Soldaţii Ruşi pe pământul românesc. Guvernul trădător
instaurat la Bucureşti a părăsit Planul lui Antonescu referitor la linia de apărare
Focşani – Nămoloasa – Galaţi. "
"August, 31 Jefuind, distrugând, omorând şi violând, Armata Roşie ocupă România
întreagă şi intră în Bucureşti. Deoarece nu se semnase nici o convenţie de armistiţiu,
soldaţii sovietici se consideră în teritoriu inamic ocupat. "
Pana la urma,concluzionand,Miscarea Legionara nici macar nu a guvernat(decat putina vreme,cand era sub Horia Sima,dar s-au lovit de comportamentul destul de dubios pe plan intern al lui Antonescu).A fost miscare de revigorare spirituala,a tinerimii,studentimii,intelectualilor.A fost supusa la cele mai crunte reprimari de guvernul Iorga-Argetoianu(Iorga e autorul moral al lichidarii lui Zelea Codreanu), de criminalul de romani Armand Calinescu, de taranisti, de Carol II ("regele" imoral si cu apucaturi de asuprire), de Duca(care a desfiintat pentru a doua oara miscarea)...
Pe scurt : cloaca interbelica!
AlexDorinel întreabă:
FreddieM întreabă: