Toate cele enumerate de colegi, anterior. Si probabil ca mai sunt altele, dar eu zic ca trebuie sa nu scapam din vedere faptul ca meritul lui este aproape zero. Sistemul, prin mijloace nu tocmai legale sau "ortodoxe", a reusit sa scoata la lumina mai multe energii creatoare, decat a reusit aceasta pseudodemocratie.
HAi sa ne gandim un pic la sportul de performanta si la activitatile pe care le aveau copiii in scoli ma refer la vizite la muzee, piese de teatru, Ateneul Roman etc La tabere si excursii...
S-a construit in draci!, si s-a facut carte!, nu ca acum, cu mici exceptii! Iar oamenii erau mult mai solidari, nu erau homelesi, aurolaci, someri si muritori de foame...
Pai in primul rand Romania de azi s-a construit pe timpul lui Ceausescu.De atunci nu mai suntem in stare sa continuam nimic, au ramas neterminate anumite cladiri din Bucuresti care nici in momentul de fata nu sunt terminate.
S-a vrut ca Romaia sa fie independenta de celelalte state, aveam o industrie si o agricultura puternica, datorita acestui lucru exportam, oamenii aveau de munca, aveau locuintele asigurate. In ciuda faptului ca s-au intamplat foarte multe lucruri negative, atunci nu era stresul acesta care este acum, de bine de rau te descurcai fara sa ai stres. Fac o completare, atunci eram un mic copil, am trait printre oameni de rand si inca traiesc printre oameni de rand, eu am specificat ce gandesc oamenii de rand care au trait acele timpuri.
Intreaga economie dateaza de pe timpul lui nea' Nicu, reactoare nucleare, baraje "Vidraru, portile de fier " autostrada, locuinte, invatamant...si cate ar mai fi .
Daca s-ar face un bilant lucruri bune-rele de acum comparativ cu perioada Ceausescu, lucrurile rele de acum ar inclina balanta in favoarea lor.
S-au construit canalul dunare-marea neagra, transfagasaseanul si casa poporului...
ceea ce in zilele noastre mai greu se fac...nu are nimeni autoritatea necesara...
Dupa ce terminai o scoala te obliga sa ai servici...nu ca acum o tara de someri de pe urma disponibilizarilor...iti dadea locuinte...
Ma uimeste marea majoritate a raspunsurilor. Sincer nu ma asteptam ca printre lucrurile pozitive sa fie puse:
1. canalul care a ucis o gramada de oameni si care este profund inutil,
2. casa poporului - un simbol al prostului gust care ne guverneaza si astazi,
3. industrializarea aberanta - popor atehnic care brusc a inceput sa produca saibe pe care nu le cumpara nimeni
4. plata datoriilor - in conditiile in care oamenii se chinuiau sa cumpere pe baza de cartela 500ml de ulei
5. lipsa somerilor - componenta vitala a evolutiei sociale, fara someri oamenii uita ca trebuie sa fie competitivi
6. constructiile - majoritatea facute doar ca sa darame ceva. Nu exista cartier propus pe vremea lui Ceausescu care sa nu fi avut un motiv politic. Trebuia anihilata o piata centrala cu arhitectura franceza sau germana sau suprimata o comunitate de case instarite de la marginea orasului. Nu observati cate bulevarde au ziduri de blocuri care mascheaza casele din spate? Au fost construite acolo pentru ca cele mai frumoase case construite inaintea "epocii" se aflau acolo. Doar intrarea pe lista UNESCO a salvat anumite bulevarde din marile orase. Oricum, pentru cei nelinistiti de sectorul constructii, in ultimii 2 ani, 2007-2009, s-a construit cu mult mai mult decat pe vremea lui Ceausescu intr-un cincinal.
7. baraje - o gramada de baraje au fost create doar pentru ca trebuia sa avem si noi. Au distrus comunitati locale, flora, fauna, au generat dezastre ecologice si au ucis bruma de turism pe care o aveam. Culmea e ca nu au produs energie in ultimii 30 de ani nici macar cat sa isi acopere costurile.
8. agricultura - cum ar putea fi agricultura un exemplu pozitiv? CAP-urile de unde furau toti si care au dus la distrugerea ultimei brume de cultura agricola a populatiei rurale, mai ales din sudul tarii, chiar nu pot fi considerate pozitive. Faptul ca acum taranii abia isi pot duce traiul de la un an la altul, habar nu au de agricultura si frectioneaza 3 capre pe toloaca altuia este tot un pilon al agriculturii socialiste in care au trait.
9. independenta - cum poti considera independenta o tara cu granitele inchise? Adica lagarele naziste au avantajul ca au fost independente? Independenta unui popor se castiga in interiorul fiecaruia, prin acceptarea celorlalti si prin mandrie nationala. Noi nu am fost si nu o sa fim independenti pana cand nu o sa fim mandri de ceeace suntem. Asta se aplica si pentru independenta economica. Nu poti opri importurile spunand: de maine suntem independenti economic! Este o aberatie pe care am trait-o cu totii. Spitalele nu aveau medicamente, in fabrici lipseau piese de schimb pentru utilaje, taranii aveau numai tractoare care se opreau.
O sa adaug un post cu elementele pe care le consider pozitive din raspunsurile voastre. Va multumesc.
Il regretati cumva? Va e dor de cozile la tacimuri, sau oua, in spatele alimentarei? Cind batrinii se duceau de la 2 noaptea cu scaunelu', ca sa fie siguri ca apuca. Pentru ca la 9 dimineata, nu mai gaseai nimic. Apropo, cine n-avea un pensionar in casa, crapa de foame, ca trebuia sa mearga la servici si n-avea cine sa stea la cozi. Si cite si mai cite...