Înafară de existenţa unui conducător dictator ( care nu e de dorit )altă variantă ar fi aceea ca să angajăm în punctele nevralgice personal din occident (în domeniul medical, juridic, politic etc ).
O soluţie mult mai simplă dar mai greu de pus în practică, ar fi o mişcare masivă (pentru că dacă e minoră nu rezolvi nimic şi îţi creezi singur probleme ) a celor care nu mai vor să dea şpagă.
Ar trebui să fim de asemenea conştienţi că, dacă nu avem posibilitatea legală de a obţine un lucru, să nu apelă la aceste practicipentru a-l obţine. Imposibil pentru o ţară aflată la porţile orientului, nu?
Un Vlad Tepes! Un om obisnuit nu poate face mai nimic, doar sa se adapteze situatiei.
Cica "de la cap se impute pestele". Eu, ca om obisnuit, sunt la coada pestelui si oricat as incerca, nu as putea singur sa-i vin de hac!
Hmm... un om de rând ar face foarte, foarte multe cu o mitralieră o dată ce a intrat în Parlament...
@BitterSweet:
ma gandeam la ce zici ca trebuie sa fie o 'miscare ampla...'
sunt asa de dezamagit in viata atunci cand astept de la altii sa inceapa si nu o fac, mai ales ca e vorba de ceva bun...
dar imi uneori imi dau seama ca de fapt doar lasitatea mea ma determina sa astept de la altii.
Rar, mai incerc sa fiu eu cel care plateste pretul integritatii.
Ar fi super sa fim cat mai multi care individual sa incercam, chiar daca nu reusim tot timpul sa facem chestii impotriva sistemului corupt...
Din cate stiu exista un anumit numar de adeziuni care trebuie stranse pentru a se initia un referendum pe anumite probleme. Sau convins presedintele sa faca un astfel de referendum. Sau creat un nou partid care poate in 7-8 ani sa ajunga sa castige alegerile. Eu cred ca s-ar rezolva foarte repede coruptia din Romania daca ar exista concurenta intre toate serviciile oferite de stat (orice hartie, act, adeverinta, control) si angajatii publici nu ar fi platiti unitar ci in functie de eficienta, volum de lucru. Un medic, magistrat, profesor, etc sa fie platit mai mult daca are mai multi beneficiari pe care i-a rezolvat. Daca nu exista concurenta intre serviciile publice si daca oamenii din sistemul public sunt platiti la fel fie ca lucreaza fie ca nu, lucrurile nu se schima in bine. Deci facut referendum pe aceasta tema, facut un patid care sa vina cu aceste idei. Mai pot fi asociatii cum Societatea Academica Romana, Pro Democratia care sa aiba cat mai multi sustinatori si sa cheme la raspundere pe cei implicati in politica.