| mellisa_1721 a întrebat:

Care dintre urmatoarele este mai puternic si care da comenzile? vreau sa imi explicati pe indelete tot ca nu inteleg:senatul parlamentul guvernul curtea constitutionala presedintele prim ministrul.care din ei.

Răspuns Câştigător
| TiffanyღBJ a răspuns:

Toata lumea trebuie sa asculte de Curtea Constitutionala.

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

In litera si spiritul Constitutiei, in stat exista trei puteri: puterea legislativa (Parlamentul), puterea executiva (Guvernul) si puterea judecatoreasca (Justitia). Pe scurt, Parlamentul elaboreaza legile, Guvernul le pune in aplicare iar justitia se asigura ca totul s-a facut conform legii.
Din 2004, Basescu s-a autointitulat presedinte jucator, prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe punand stapanire pe fiecare din aceste institutii. Ce se intampla acum nu e altceva decat transferarea acestei stapaniri din mana lui Base in mana USL-ului.

| Arthur a răspuns:

Într-un stat democratic : " Principiul separatiei puterilor in stat
Acest principiu reprezintă unul din pricipiile fundamentale ale dreptului constituţional şi una din premisele statului de drept. Separaţia puterilor statului presupune încredinţarea şi exercitarea diferitelor funcţii ale statului unor organe distincte şi independente unul faţă de altul.

Prin legea de revizuire a Constituţiei României, din 2003, s-a introdus prevederea conform căreia "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecatorească – în cadrul democraţiei constituţionale".
Pricipalele modalităţi de realizare a colaborării între puterile statului sunt: delegarea legislativă, atribuţia preşedintelui republicii de a promulga legile adoptate de parlament, atribuţia preşedintelui de a dizolva parlamentul, posibilitatea parlamentului de a propune suspendarea, în vederea demiterii, a preşedintelui din funcţie, posibilitatea parlamentului de a demite guvernul, dreptul de iniţiativă legislativă al guvernului, independenţa justiţiei, controlul constitutionalităţii legilor, controlul legalitatii exercitat de instanţele judecătoreşti asupra activităţii desfăşurate de autorităţile executive. "
Ce se întâmplă acum este o încălcare grosolană a legilor statului. Nu se mai ţine cont de ordinea democratică iar drăguţul şi iubitul USL o să vă arate de ce este în stare.

| Arthur a răspuns:

Curtea Constituțională a României (CCR) este unica autoritate de jurisdicție constituțională în România, independentă față de orice altă autoritate publică și care are, conform Constituției României, rolul de garant al supremației Constituției.

Atribuții

Atribuțiile Curții sunt următoarele:
a) se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora;
b) se pronunță asupra constituționalității tratatelor sau altor acorduri internaționale;
c) se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului;
d) hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele, ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial;
e) soluționează conflictele juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice;
f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului;
g) constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României și comunică cele constatate Parlamentului și Guvernului;
h) dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României;
i) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele acestuia;
j) verifică îndeplinirea condițiilor pentru exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni;
k) hotărăște asupra contestațiilor care au ca obiect constituționalitatea unui partid politic;
l) îndeplinește și alte atribuții prevăzute de legea organică a Curții.

| valentingb a răspuns:

Primul ministru conduce tara
presedintele reprezinta tara in plan extern(nu cum a facut ponta) si are grija ca partidele,senatul,camera deputatilor si guvernul sa se inteleaga intre ei( nu cum face base)
parlamentul e camera dep.+senat, ei legifereaza, adica fac legi pentru tot omul(nu cum fac ei pentru tot hotul)
guvernul asculta de primul ministru, si il ajuta la condus tara
curtea constitutionala nu face nimic altceva decat sa constate daca un gest, o actiune sau o lege este neconstitutional(a). Decizia curtii trebuie respectata, este o instanta de judecata totusi.
Asadar niciunul nu conduce singur c, conform constitutiei conduc impreuna.Primul ministru este cel mai sef peste administratie, dar totusi presedintele este comandant suprem al armatei, dar totusi parlamentul poate sa il demita pe presedinte...si tot asa.Asa e normal, in democratie, nimeni nu are puteri absolute.Ca Base ii duce pe toti de nas cum vrea el si incalca orice lege...e partea a doua.Ca ponta e prea prost pentru functia sa, e partea a treia.Ca parlamentarii sunt hoti si judecatorii corupti..am pierdut sirul