| Furnicuta000 a întrebat:

Care e treaba cu preavizul? Am tot citit niste articole dar nu inteleg, nu se explica clar. Adica daca eu imi dau demisia si nu vreau sa stau in preaviz, ce se intampla? Care sunt consecintele? Sa zicem ca ma duc, ii dau demisia in scris si nu ma mai intorc niciodata. Stiu ca in codul muncii spune ceva de genul ca poti sa iti dai demisia fara previz daca angajatorul nu isi indeplineste atributiile din contract. Dar daca motivul e ca mi-am gasit un alt job mai bine platit, ce patesc?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca iti dai demisia si angajatorul solicita va trebui sa respecti perioada de preaviz prevazuta in contractul individual de munca. Daca nu o respecti angajatorul poate sa-ti desfaca CIM disciplinar, pe motiv de absente nemotivate si aceasta nu da bine la un nou loc de munca.
Sunt 2 exceptii, prima daca iti dai demisia in perioada de proba si a doua cea aratata si de tine, respectiv din vina angajatorului.
Nu este un motiv intemeiat ca ti-ai gasit un loc de munca mai bine platit.

Bula
| Bula a răspuns:

Preavizul este necesar pentru a gasi un inlocuitor in locul tau, la firma.
Daca nu respecti termenul (de regula 15 zile lucratoare), atunci angajatorul iti poate desface contractul de munca disciplinar (ceea ce va fi o pata neagra in referintele tale), iar in cazuri extreme iti poate cere si despagubiri (care pot fi chiar foarte mari).
Din acest motiv, la semnarea contractului cu noua firma, trebuie prevazuta data inceperii activitatii la o data de DUPA terminarea perioadei de preaviz!

| darrio2007 a răspuns:

Iti dai demisia cu acordul ambelor părți. Adică tu si angajatorul.

| Furnicuta000 explică (pentru darrio2007):

Nu exista asa ceva. Demisia e strict decizia mea, el nu trebuie sa fie de acord cu demisia, e un act unilateral. Citeste ce scrie in lege

| eliancodrut a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca nu stii, nu vorbi!
Dario se refera la demisia fara perioada de preaviz. Se poate face cu acordul ambelor parti. Deci, daca te intelegi cu seful, poti sa-ti dai demisia si sa pleci.
Daca pleci fara preaviz si fara acordul sefului, firma de unde pleci te poate da in judecata si sa-ti ceara despagubiri sau daune, care uneori, depinzand de postul pe care l-ai ocupat, pot fi destul de mari.
Dar poate sa si sa se buure ca a scapat de cineva nedorit.

| darrio2007 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Asa se procedeaza cand nu vrei sa stai in preaviz. Dar intelegi cam greu.

| Furnicuta000 explică (pentru darrio2007):

Desteptule, mai citeste o data ce ai scris? Daca ti-a fost lene sa scrii cum trebuie nu inseamna ca nu am inteles eu. Tu ai facut o afirmatie care in sine e gresita. Demisia in general e un act unilateral

| darrio2007 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Esti grea de cap, deșteapto!
Am peste 30 de ani de munca si am facut asta de două ori in acest timp, cănd am plecat de la firma care nu mi-a convenit.
După ce că habar n-ai, te mai si contrazici.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Practic se consemnează desfacerea contractului de munca pe motive de indisciplina și un viitor angajat poate afla acesta informație.

| Marius22222222222 a răspuns:

Mai pe scurt după ce te duci la noul loc de muncă se baga in seama vechiu șef/a și zice aaaa asta pleacă așa de odată că și de la mine a plecat

| Furnicuta000 explică (pentru Marius22222222222):

Si de unde stie care e noul meu loc de munca?

| Marius22222222222 a răspuns (pentru Furnicuta000):

De obicei se știu șefii între ei