Republica prezidentiala este cea mai buna, doar ca nu prea este nimeni curios de acea forma, cei care guverneaza nu le este pe plac nu mai pot ei tilhari tara asa cum li se scoala.
De ce este sistemul ala prezidential mai bun? Pt ca acolo exista separarea puterilor in stat, pentru ca acel stat este condus de fapt de 3 puteri legal, nu de una singura, asa cum se intampla mai in toata lumea, ori la alte forme.
In cazul republicii prezidentiale, asa cum este cazul SUA, tara este condusa de 3 forme
-Guvern
-Parlamet, sau congres cum este in cazul SUA
-Legislativ.
Guvernul este format si condus de presedinte, presedintele este ales de cetateni
Parlamentul sau Congresu, are reprezentanti, alesi de asemenea de cetateni prin vot nominal, alesi in ani diferiti, senatori si deputati.
Legislativul la fel are judecatorul, serifu si alti demiontari la fel alesi de cetateni nominal
Fiecare din cele 3 puteri, is separate, una nu este seful alteia, desi au functii si roluri diferite, se controleaza una pe cealalta.
Avind in vedere ca mai tot este ales de cetateni, apoi ca exista 3 sefi nu doar unu singur, e si normal sa fie un sistem mai bun, mai eficient, mai foarte putin corupt.
De fapt sistemul asta este cel mai bun, asa cum am spus la inceput.Dar nimeni nu vrea sa il adopte, pentru ca cei care conduc ajung acolo nu sa ajute populatia, ajung acolo sa o jefuiasca sa faca ei bani, nu le pasa ce se intampla cu populatia.
SUA a adoptat aces sistem, plus legi luate de prin Roma antica, de cand era republica, pentru ca cei care a format SUA au gindit ca toti sintem oameni si trebuie ca toti sa fim egali in fata legii.
Astazi inca mai este bine, unele organizatii gen comuniste, asa cum sunt Democratii in SUA, tot incearca sa distruga si acest singur sistem ce exista, sa aduca cu ei sistemul ala unde conduce un singur sef, sistemul ala feudal care astazi se numeste parlamentar.
Sistemul parlamentar si semiprezidential, acolo e doar un singur sef, parlamentul, ala taie si spinzura, membrii is alesi de partid, nu de cetatean, pun acolo pe cine doresc aia din partid, fac legi cum doresc ei, nu are cine sa ii ia la rost, ori sai opreasca.
Parlamentu cum am spus taie si spinzura in sistemul asta parlamentar, ei numesc guvernul, ei numesc presedintele, ei numesc sefi peste tot, iar cei care nu asculta de partid, poti fi dati jos f usor, asa cum au fost pusi, tot de catre ei.
Cind ai un singur sef, ala te pune intr-o functie, tot el te da jos daca nu-i place de figura ta ori ce faci.
Mai conteaza si ce legi sunt, SUA in afara de sistemul asta are legi clare, nu au cei din congres imunitate, adica cum se intampla in restul lumii, furi, omori, nu are cine ce iti face, ai imunitate de parlamentar, adica de tilhar
In SUA legea e clara, ai calcat pe bec, ai probleme cu legea, nu mai ai ce cauta in viata publica, nici macar angajat femeie de serviciu la primarie sau alta institutie a statului.
Daca esti la puscarie, sau ai facut puscarie, nu ai nici un drept, mai ales ala dea vota, asa cum se intampla in RO, voteaza aia din puscarie, ba pot si sa candideze la anumite functii
In SUA ai facut puscarie, sau esti la puscarie, drepturile tale is zero. Dupa ce iesi de la puscarie, trebuie sa treaca o vreme, in care esti verificat, urmarit ce activitati ai, cum te comporti in societate, apoi un inspector te poate repune iar in drepturi.
Ei cum ti se pare ce am spus?
Sistemul asta prezidential nu a fost inventat de SUA a fost scris, gindit de catre un francez, nu mai stiu exact prin ce secol, cred ca 17-18 daca nu ma insel, insa n-a fost nimeni curios de asa ceva, pana la SUA care cum am spus, l-a luat, la analizat si la aplicat.De asemenea lelgile in SUA is luate multe si din timpul Republicii Roamne, cand Roma era condusa de oameni si nu te banditi .
Cel putin in teorie cea mai buna este democratia.
In practica depinde mult de cultura si implicarea politica a majoritatii cetatenilor si de clasa politica.
As zice ca democratia. Dar in practica, poti si tu vedea cum stau lucrurile de fapt.
Monarhia constitutionala intr-o democratie reprezentativa.
Asta e sistemul in care functioneaza cele mai performante si dezvoltate state din lume... Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca
energia întreabă:
anonim_4396 întreabă: