Autorizarea provizorie reprezinta doar o prima etapa si da dreptul la organizarea admiterii si a studiilor iar acreditarea da dreptul si la organizarea examenului de licenta si la acordarea diplomelor. In acest sens sunt definitiile din Anexa la L.1/2011 a educatiei nationale, citez:
"2.Acreditarea este procesul prin care unitatea/instituţia de învãţãmânt/organizaţia interesatã, pe baza evaluãrii externe realizate în condiţiile prezentei legi, dobândeşte dreptul de organizare a admiterii, de desfãşurare a procesului de învãţãmânt, de organizare a examenelor de finalizare a studiilor şi de a emite diplome şi certificate recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
4.Autorizarea de funcţionare provizorie este procesul prin care unitatea/instituţia de învãţãmânt/organizaţia interesatã, pe baza evaluãrii externe realizate, în condiţiile prezentei legi, de cãtre agenţiile de asigurare a calitãţii autorizate sã funcţioneze pe teritoriul României, dobândeşte calitatea de furnizor de educaţie, prin hotãrâre a autoritãţii administraţiei publice locale competente, respectiv prin hotãrâre a Guvernului. Autorizarea de funcţionare provizorie conferã dreptul de organizare a admiterii, precum şi de organizare şi desfãşurare a procesului de învãţãmânt." Numai bine!
Pe scurt, orice facultate trebuie sa fie autorizata, adica sa detina o autorizatie de functionare. Daca facultatea nu detine o autorizatie practic nu este o facultate, cursurile urmate acolo avand aceeasi valoare ca si un curs pe care l-ar preda tatal tau sau vanzatorul de ziare de la coltul strazii.
Facultatile acreditate pe langa faptul ca pot desfasura cursuri, pot organiza si examene de licenta, in urma acestora eliberand diplome recunoscute de Ministerul Educatiei. La examenul de licenta se pot inscrie si absolventii facultatilor neacreditate dar autorizate, insa nu si cei ai facultatilor neautorizate, care asa cum spuneam, nu sunt recunoscute ca fiind facultati.