Bună!
Divorţul se poate realiza în 3 moduri :
1. la Starea civilă - se face de comun acord şi DOAR dacă NU sunt copii minori rezultaţi din acea căsătorie ( NU se poate realiza şi partajul bunurilor )
2. la Notarul public - se face de comun acord ( chiar dacă sunt copii minori ), se poate realiza şi partajul bunurilor
3. în Instanţă - este cel mai SCUMP :(
Vezi alte detalii la linkul :
http://www.avocatnet.ro/......torie.html
http://www.avocatnet.ro/......rilor.html
http://www.avocatnet.ro/......i-ori.html
http://www.notar-expert.ro/autentificarea-actelor/divortul-la-notar/
Dacă NU sunt copii minori, recomand divorţul la Starea civilă - este cel mai IEFTIN ( 500 lei )!
La Notar costă între 700-1200 ( sau chiar mai mult + Partajul, care se achită separat ).
Toate cele bune.
Pentru ca ambii parinti sunt in egala masura responsabili de cresterea si educarea copiilor, iar copiii nu sunt plante, sa creasca singuri in ploaie . PEnsia nu se plateste neaparat in bani, insa chiar daca dupa noul cod civil varianta de baza este intretinerea in natura, instantele inca prefera cashul, cu proprire pe salariu.
Dacă divorţaţi la Notar, atunci vă puteţi ÎNŢELEGE la cine rămâne copilul/copiii şi modalitatea prin care părintele celălalt contribuie la creşterea & educaţia copilului
Pensia alimentară are acest "rol" : reprezintă contribuţia ( la creşterea & educaţia copilului ) părintelui care NU creşte acel copil.
Asta pentru că AMBII părinţi au "obligaţia" de a creşte/educa copilul, din moment ce l-au conceput împreună
Dacă aveţi 2 copii, atunci vă puteţi înţelege ca 1 copil să rămână la mamă şi celălalt la tată - în acest caz, NU se mai plăteşte pensie alimentară...
Sunt cateva diferente, respectiv:
-La notar se poate divorta doar daca ambii sunt de acord cu divortul si cu celelalte - stabilirea domiciliului minorilor, impartirea bunurilor, etc. La instanta se poate cere divortul indiferent de acestea.
-La notar divortul se obtine mai repede, respectiv dupa o perioada de 30 de zile de la depunerea cererii, in instanta poate tine cca 6 luni sau chiar mai mult.
-Taxa pentru divortul la notar este de cca 750-800 lei, in instanta este de intre 50-200 lei, in functie de motivele de divort.
La notar-daca va despartiti in mod amiabil, nu aveti copii, sa va bateti pentru tutela si pensie alimentara, si daca aveti bunuri comune, va intelegeti cum sa le impartiti.la instanta-aveti copii, pensie alimentara, tutela, partaj(impartire bunuri.
La notar e pe cale amiabila (ca asigurarea la masina) cand va impartiti "frateste" lucrurile fara conflicte
Divortul la notar e de comun acord
divortul in instanta se lasa cu o paruiala din care amandoi au de pierdut
Zuupass întreabă: