Rasa umană este un concept social utilizat pentru categorizarea oamenilor în grupuri mari și distincte bazându-se pe aspecte anatomice, culturale, etnice, genetice, geografice, lingvistice, religioase și/sau de afiliere socială (oamenii de știință consideră că există trei rase umane principale și anume: rasa europeană (caucaziană), rasa mongoloidă și rasa australo-negroidă)
Un grup etnic este definit ca o colectivitate în interiorul unei societăți mai mari, ai cărei membri au, în realitate sau presupus, origine comună, amintiri comune, sau împărtășesc același trecut istoric, și un punct de vedere cultural, asupra unuia sau mai multor elemente simbolice, ca un rezumat al poporului lor
Naționalitatea reprezintă:
->în sens demografic/etnografic: apartenența unei persoane la un grup etnic, fără legătură neapărată cu cetățenia
->în sens juridic: apartenența unei persoane fizice la o anumită națiune -apartenență ce este susținută prin cetățenie
RÁSĂ1, rase, s. f. 1. Grup de indivizi aparținând aceleiași specii de microorganisme, plante, animale, cu caractere comune, constante, conservate ereditar, care se deosebesc de alte varietăți din aceeași specie prin anumite caractere specifice. ◊ Loc. adj. De rasă = de soi, bun; select. 2. Fiecare dintre grupurile biologice de populații, caracterizate prin culoarea părului, a pielii și prin alte particularități exterioare. – Din fr. race, germ. Rasse.
sursa: DEX '09 adăugată de blaurb. acțiuni
ETNÍE s. f. unitate etnică, determinată în timp și spațiu, cu trăsături de civilizație și cultură (limbă, tradiții etc.) comune. (< fr. ethnie)
sursa: MDN '00 (2000) adăugată de raduborza acțiuni
NAȚIONALITÁTE s. f. 1. ansamblul însușirilor proprii unei națiuni. 2. apartenența unui individ la o anumită națiune. ♦ ~ conlocuitoare = comunitate de oameni cu aceeași limbă și origine, locuind ca minoritate pe teritoriul unui alt stat. (< fr. nationalité, germ. Nationalität)
sursa: MDN '00 (2000) adăugată de raduborza acțiuni
deci diferenta e dimensiunea grupului
de ex: rasa -ursari
enie-roma
nationalitate-romana
acvilasurprinzatoare112 întreabă: