Terenul intravilan este acel teren pe care se pot construi case, sau alte constructii de genul asta, deci nu conteaza daca are canalizare sau ce mai spui tu.
Terenul extravilan este teren arabil, nu ai voie sa construiesti decat in scop agricol ceva si doara daca ti se da voie.De exemplu ai un teren, stiu si eu cateva ha, 10 ha sa zic si vrei sa faci acolo o constructie,ceva gen casa,magazie unde sa tii diverse utilaje etc,asta se poate,dar acea constructie are destinatie agricola,nu casa de locuit.
Acum ca tu sau altii locuiesc in ea aia e alta treaba,nu vine nimeni sa vada ce faci tu acolo.
Pe cand terenurile intravilane,sunt acele terenuri destinate contructiei de locuinte,de magazine si asa mai departe.
Nui obligat sa ai acces la toate,faptul ca aceste utilitati sunt acolo asta nu inseamna ca e si obligatoriu.
De exemplu la sate nu ai canalizare, nu ai apa si asa mai departe, ai doara curent electric, poate in unele sate nici din ala nu-i dar terenu respepctiv este intravilan, adica destinat constructie, fie in scop personal, sau constructii publice.
Https://www.google.com/search?q=intravilan+extravilan+diferente
din cate imi dau seama, diferenta principala e ca pe terenul extravilan nu se poate construi serios, adica o structura permanenta/solida si pe termen foarte lung
numai structura temporara/foarte usoara (adica mai mult sau mai putin improvizatii, din lemn si alte materiale usoare)
iar ca sa construiesti serios pe un teren extravilan, trebuie sa il convertesti in intravilan, taxe care costa foarte scump, chiar de doua ori mai mult pretul terenului extravilan
Terenul intravilan este acel teren care se află în localitate, aparține de casă sau se află în zona casei dumneavoastră (de regulă, astfel de terenuri sunt mai scumpe ca și preț).
De cealaltă parte, terenul extravilan este situat în afara localității, în afara orașului și de regulă nu se poate construi pe el, ci doar cultiva. Avantajul achiziționării unui teren situat în extravilan este prețul, care poate ajunge de până la 10 ori mai mic decât al unui teren aflat în intravilan.
2Dacă vreodată vă decideți să cumpărați un teren extravilan, puteți să-l transformați în teren intravilan, însă nu întotdeauna este posibil ca un teren agricol să poată fi transformat în intravilan. Decizia aparţine oficiilor de cadastru agricole în raza cărora se află terenurile. Pentru trecerea în intravilan trebuie să plătiţi o taxă, uneori chiar de două ori mai mare decât valoarea inițială a terenului, adică preţul de cumpărare.
În interiorul sau în exteriorul unei localități. Nici în Capitală, în unele cartiere nu există toate utilitățile, gândește-te cum e în provincie...