Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile si completarile, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Intr-un atare caz este vorba de asa-numitul „somaj tehnic", evident cu caracter temporar.
Initiativa suspendarii contractelor individuale de munca apartine angajatorului.
Perioada suspendarii nu este limitata; ea va dura pana la incetarea cauzei care a determinat-o. Angajatorul fara nicio restrictie, stabileste de cand incepe suspendarea si cand se termina. Sunt firesti acest drepturi, intrucat angajatorul are prerogativa organizarii si functionarii unitatii, potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.
Art. 2 alin. (4) din aceeasi ordonanta stipuleaza ca „salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat" pe durata celor 3 luni mentionate.
Rezulta din aceste texte de lege ca:
·in afara unei perioade de 3 luni, de exemplu, din anul 2009, pentru celelalte perioade de acordare a indemnizatiei datorate in cazul suspendarii contractelor individuale de munca, se vor plati toate contributiile care revin prin lege atat angajatorului cat si salariatului, acestea constituind, in consecinta, stagiu de cotizare;
. perioada in care contractele sunt suspendate, in care angajatorii si salariatii sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale (nu mai mare de 3 luni, de exemplu in anul 2009) este stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor de pensii, somaj si de sanatate, precizarea fiind facuta doar pentru faptul ca pentru cele 3 luni nu se achita nici o contributie, acestea constituind prin lege stagiu de cotizare.
Ca atare, durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului poate fi de 9 luni dar numai 3 luni exista facilitatea mentionata; 6 luni constituie stagiu de cotizare pentru ca se achita contributiile sociale iar 3 luni constituie stagiu de cotizare in baza art. 2 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009.
Sincer cam 3 luni dar daca intrep iti prelungeste e pb lor tie sa ti vina banii daca tot staiu acasa