Bună. Nu știu dacă e la fel peste tot, dar la mine a fost așa:
Mi-au dat o listă cu job-uri din județ și am fost obligată să aleg ceva la care să aplic. Ok, am aplicat și a trebuit să merg la un interviu. La "interviu" mi s-a spus că nu au mijloc de transport pentru job-ul respectiv. Ok... Mi-au completat totuși foaia primită de la AJOFM, scriind că "nu corespund cerințelor". În fine, o prostie. Da. Apoi am dus foaia respectivă înapoi și am primit șomaj 6 luni.
Practic trebuie să dovedești că îți cauți un loc de muncă și că nu vrei doar să stai degeaba 6 luni. Deci te trimit la un interviu de la care trebuie să te întorci cu motivul pentru care nu ai primit job-ul. Sau îl primești și te angajezi și nu mai primești șomaj, ci salariu.
Să înțeleg că nu vrei să te angajezi acum și vrei o vacanță de 6 luni? E o idee proastă. Eu am făcut-o și cred că e una din cele mai proaste decizii pe care le-am luat vreodată. Oricum, dacă nu vrei să te angajezi, alege să aplici la un job unde nu consideri că ai șanse.
În orice caz, baftă!
Da asa stiam si eu la liceu da ai un termen de depunere de dosar daca termini in iunie si te duci in septembrie nu cred ca mai ei somaj dar te ajuta sa faci un curs de specializare chiar daca ai diploma sau nu ai diploma ( asa am facut eu in clasa a 12a)
(1) Teoretic, ar trebui depus dosarul la 2 luni după terminarea studiilor în cazul în care nu îți găsești de munca și nu faci vreo facultate.
Practic, toți își depun dosarele acum și unii o fac chiar dacă se înscriu la facultate.
(2) Teoretic, ei ar trebui în acest timp să-ți caute de lucru pe baza studiilor.
Practic, pe aia de la agenție ii interesează fix 0, ei doar preiau dosare, le baga in baza de date, le trimit eventual la județ și punct.
Nu caută, nu te obligă. Doar că perioada de ajutor de șomaj e limitată. Când ea se termină, nu îți mai dă.
Trebuie să mergi la AJOFM din judeţul tău, in termen de cel mult 60 de zile de la terminarea cursurilor, pentru înregistrare şi luarea în evidenţă. Actele necesare pentru luarea în evidenţă:
-carte de identitate, original şi copie;
-actul de absolvire a formei de învăţământ, original şi copie;
-adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că eşti apt de muncă ori ca ai eventuale restricţii medicale.
După luarea în evidenţă începe o perioadă de 60 zile în care trebuie să-ţi cauţi o slujbă ori sa-ţi ofere ei una. Dacă nu ai reuşit angajarea, până la sfârşitul perioadei de 60 de zile şi nici nu urmezi studii superioare sau postliceale, trebuie să mergi iarăşi la AJOFM pentru înscrierea la şomaj şi de la data respectivă o să primeşti o indemnizaţie de 250 de lei lunar, până la angajare, dar nu mai mult de 6 luni.
Acte necesare pentru a primi indemnizaţia de şomaj:
- actul de identitate - original şi copie;
- actele de studii şi calificare - original şi copie;
- certificatul de naştere - original şi copie;
- certificatul de căsătorie - original şi copie (dacă este cazul);
- adeverinţa medicală - din care să rezulte că eşti apt de muncă;
-declaraţie pe proprie răspundere că nu urmezi o formă de învăţământ, autentificată la un notar public;
-adeverinţă de la organul financiar teritorial din care să rezulte că nu realizezi venituri.
Cu privire la refuzul angajarii depinde de ce te refuza. Poate sa te refuze fiindca nu esti apt medical pentru munca respectiva, nu ai pregatirea/calificarea necesara, etc.
Nu te pot refuza pe motive de sex, religie, nationalitate, orientare sexuala, etc, respectiv pentru motivele care ar constitui discriminare.
Daca exista motive intemeiate atunci trebuie sa ti se ofere alt loc de munca, pentru care corespunzi.
Daca motivele sunt neintemeiate vor fi obligati sa te angajeze.