Timbrul de mediu se plateste la prima inmatriculare a unui autoturism in Romania, indiferent de unde este cumparata masina.
Exceptii fac masinile second hand, la care a fost platita taxa de prima inmatriculare/de poluare/pentru emisii poluante, in perioada 2007-2001 si aceasta taxa nu a fost recuperata de cel care a platit-o, de asemenea si cateva cazuri particulare, conform OUG nr.9/2013, citez:
"ART.4. Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată, astfel:
a) cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
b) la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, în conformitate cu prevederile art. 7;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
e) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în conformitate cu prevederile art. 12. "
"ART.8. Timbrul nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt:
a) încadrate în categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor art. 3 pct. 50 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere;
b) acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;
b^1) transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice;
c) confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
d) destinate competiţiilor sportive, definite conform prevederilor legale în vigoare;
e) dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii;"
Inca o nelamurire.
"aceasta taxa nu a fost recuperata de cel care a platit-o" ce inseamna?
Cele 3 taxe enumerate au fost declarate ilegale si cei care le-au platit puteau sa le recupereze, la inceput prin judecata si apoi, din acest an si prin cerere directa la ANAF si multi si-au recuperat taxele platite in 2007-2011. Se pare ca mai sunt care nu si le-au recuperat si pentru acele masini nu mai trebuie platit timbrul de mediu. Ca taxa este platita si nerecuperata sau recuperata rezulta din adeverinta de la ANAF, pe care trebuie s-o prezinte vanzatorul masinii.
Sa inteleg ca din cauza unor nereguli, proprietarii de masini care au platit in perioada 2007-2011 acele taxe, si le-au putut recupera. Taxe destul de mari, probabil. Ce nu inteleg este "ca taxa este platita si nerecuperata sau recuperata rezulta din adeverinta". Daca ar fi sa fie platita si recuperata, inseamna ca, din varii motive (reintroducerea legii sau eu stiu mai ce), eu ar trebui PANA LA URMA sa platesc o taxa? Am inteles bine? Si daca ar fi sa fie platita si nerecuperata inseamna ca nu mai e necesar deoarece predecesorul masinii nu a ridicat acei bani platiti in perioada 2007-2011.
PS:scuza-ma, sincer, dar nu am fost la curent cu istoricul acestor legi emise in ultimii ani cu privire la masini.
RE: am gasit ceva aici si am cam priceput.
http://www.servicii-inmatriculare.ro/plata-timbru-de-mediu/
Se plateste la orice masina la prima inmatriculare in Romania indiferent ca e din Ro sau de afara. Conteaza vechimea si nivelul emisiilor de noxe. Poate fi platita de cel de la care o cumperi sau nu.
AndreiAndrei123454 întreabă: