Parerea mea este ca fiecare cetatean ar fi bine sa cunoasca, in primul rand, Constitutia Romaniei, mai ales partea privind drepturile si obligatiile fundamentale.
Apoi, in functie si varsta, nevoi si preferinte, poate citi si:
-Codul civil, mai ales partile privind persoana fizica, drepturile reale, mostenirea, contracte, raspunderea contractuala si delictuala.
-Codul de procedura civila, mai ales partea privind introducerea unei cereri in judecata si judecata si executarea silita.
-Codul penal, in principal partea generala si unele infractiuni privind viata, integritatea corporala, sexuale, ordinea si linistea publica, etc.
-Codul muncii, mai ales privind incheierea contractului individual de munca, drepturile si obligatiile angajatului, timpul de munca si timpul de odihna, etc.
-OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si L.61/1991 privind contraventiilor la ordinea si linistea publica.
Toate legile, inclusiv cele indicate, le gasesti in multe locuri de pe internet, cautand cu denumirea codurilor si numarul si data celorlalte acte.
Sigur ca, daca esti foarte interesat de legislatie, sunt si alte legi pe care le poti citi, poti afla despre ce lege este vorba cautand subiectul care te intereseaza.
Va multumesc! Chiar m-ati luminat despre cum se imparte legislația. O sa acord mai multa atentie acestor parti de acum incolo.
"Care legi e important ca un tanar sa le cunoasca bine?"
legile bunului simț sunt primordiale.
pe net găsești tot ce vrei in materie de legis, de exemplu:
http://legislatie.just.ro/
O sa citesc atat ce-mi trebuie pentru domeniul pe care il voi alege.
Spor
Si tie, sierra!
O singura lege, NUMAI UNA:
legea bunului simt!
exemple:
este EVIDENT ca nu poti sa urlii noaptea pe strada
este EVIDENT ca nu poti sa furi
este EVIDENT ca nu poti sa bati pe cineva
etc.
restul, se incadreaza sub legea asta, si se aplica specific de la caz la caz, iar cand ai dubii, intrebi, pe TPU daca avocat nu ai
Elena1234456 întreabă:
Katty29 întreabă: