Avantajele sunt 1ne-am marit orizontul de a ne face de ras 2faptul ca nu mai suntem nevoiti sa stam aicea. Iar dezavantajele sunt urmatoarele faptul ca o data cu globalizarea tot atata discutata impactul crizei isi face efectul si la noi cat mai profund.(din punctul meu de vdere TARA asta nu mai functioneaza p niciun principiu moral etic si social cultural etc) Cand un stat este condus d anumite grupuri de oameni care isi servesc interesele si cand institutiile statului care in mod normal atrebui sa isi inttre in drepturi si sa mearga dupa anumite legi care sunt depasite de situatie. Acesta tara se numeste HAOS.
Avantaje: ca membru al unei aliante beneficiem de o serie de beneficii (securitate, ajutor financiar prin fonduri structurale etc). Dezavantajele constau in importarea inclusiv a partilor negative specifice societatilor capitaliste (consumism excesiv, inegalitati sociale etc). Un alt dezavantaj ar fi pierderea identitatii culturale prin modificarea traditiilor, modificare impusa de normele europene. Si ar mai fi probail, dar acum imi scapa.
Sa zicem ca se fac investitii in tarile mai putin dezvoltate - se baga bani in infrastructura. Se pot castiga proiecte, desi este destul de greu sa intrunesti conditiile lor. Si mare parte din bani se intorc la ei - pentru ca nu stie lumea sa faca proiecte viabile pentru a obtine finantari.
Dar sunt conditionari destul de dure. Referitoare la cata cantitate de produse avem voie sa le producem si ce anume.
Dar pe tema asta s-au scris carti -
"Globalizarea si efectele ei sociale " autor Bauman, Zygmunt aparuta in 2002
"Globalizare si universalitate : himera si adevar" autor Mantzaridis, Georgios tot din 2002
"Globalizarea sub semnul intrebarii : Economia internationala si posibilitati de guvernare" autor Hirst, Paul
"Uniunea Europeana : politicile extinderii" autor Barbulescu, Iordan Gheorghe din 2006
"Uniunea Europeana... o noua URSS?" autori Bukovski, Vladimir si Stroilov, Peter tot din 2006
"Romania si integrarea europeana" editor (coord.) Dobre, Ana Maria / (coord.) Coman, Ramona din 2004
"Romania si Uniunea Europeana : Inflatie, balanta de plati, crestere economica" autori Daianu, Daniel si Vranceanu, Radu
in aceste carti se analizau intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Sau globalizarea in general - efecte sociale. Sunt interesante. Eu le-am citit unele, sau le-am frunzarit pe altele. Eram pe vremea aceea interesata. Oricum nu s-a intamplat asa cum se preconiza in carti - decat lucrurile negative - cel putin pana in prezent.
StrongHeart întreabă:
FreddieM întreabă: