Dupa bacalaureat trebuie sa se prezinte la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din judetul de domiciliu pentru luarea in evidenta. Trebuie sa prezinte actul de identitate, actele de studii si calificare, adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt de munca sau ca are eventuale restrictii medicale. Aici va completa si o fisa tip (anexa 1 la Normele metodologice aprobate prin HG 174/2002). Intr-o perioada de 60 zile de la luarea in evidenta va trebui sa-si caute de munca ori sa accepte munca oferita de AJOFM. Dupa aceasta perioada, daca nu a reusit sa se incadreze in munca, va trebui sa mai prezinte actul de absolvire (diploma de bacalaureat) si o declaratie pe proprie raspundere ca nu urmeaza o forma de invatamant si va primi, timp de 6 luni, indemnizatie de somaj, o suma de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referinta care, in acest an, este de 500 lei), conform art.40 din L.76/2002. Numai bine!
Art. 38. din Legea nr.76/2002 - (1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, (a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;*) la cerere, dupa caz, de la data:
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b).
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.