Codul penal si codul civil cuprind dreptul material in materie penala, respectiv civila iar codurile de procedura penala si civila cuprind normele procesuale (norme ce reglementeaza toate aspectele procesului) in cele 2 materii.
Explicat simplu:
Codul civil este pachetul reglementarilor care se aplica in relatii dintre persoane, cu privire la viata si avutia (proprietatea) lor.
Codul penal este pachetul regulilor care trateaza diferitele infractiuni (care se aleg cu puscarie sau amenzi inlocuitoare, ce se inscriu in cazierul condamnatului).
Codurile de procedura (civila si penala) sunt colectia regulilor de aplicare a codului penal respectiv codului civil.
Cod penal - actul normativ care cuprinde normele ce constituie dreptul comun în materia dreptului penal. Codul penal român a fost adoptat la 21 iunie 1968 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1969, ulterior fiind modificat printr-o serie de legi speciale.
Codul civil este un act normativ care cuprinde cele mai importante reglementări referitoare la raporturile dintre persoanele fizice și juridice private, inclusiv statul, atunci când acesta participă la raporturi juridice în calitate de persoană privată. Numeroase țări ale lumii au un cod civil.
Cod de procedură penală - act normativ care cuprinde dreptul comun în materia desfăşurării procesului penal. Codul român de procedură penală în vigoare a fost adoptat la 12 noiembrie 1968 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1969, ulterior fiind modificat printr-o serie de legi speciale.
http://legeaz.net/dictionar-juridic/cod-de-procedura-civila
UnchiulRamiz întreabă: