| daniela97D a întrebat:

Care sunt sărbătorile legale care se plătesc dublu dacă se merge la serviciu în zilele respective?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Toate sambetele, duminicile si sarbatorile legale trebuie platite dublu, iar orele suplimentare de odata si jumatate.
Drept rezultat, daca lucrezi ore suplimentare in zile de week-end sau sarbatoare legala, acele ore trebuie platite de 3 ori.
In locurile de munca cu regim de lucru non-stop, numarul orelor lucrate /platite trebuie calculate in consecinta (ori reduse, ori platite suplimentar).

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, republicat în 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART. 139 Jurisprudență
  (1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
  - 1 şi 2 ianuarie;
  – 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
  – 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  – 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  – prima şi a doua zi de Paşti;
  – 1 mai;
  – 1 iunie;
  – prima şi a doua zi de Rusalii;
  – Adormirea Maicii Domnului;
  – 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  – 1 decembrie;
  – prima şi a doua zi de Crăciun;
  – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
  (2^1) Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
  (3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
  (3^1) Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
  (4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute la alin. (1), precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.
  ART. 140
  Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
  ART. 141
  Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  ART. 142
  (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
  (2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
  ART. 143 Jurisprudență
  Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere."

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Te ai"trezit " tarziu cine crezi ca iti va da salariu dublu azi in ajun de craciun sau zilele urmatoare? Anul viitor se fac angajări, acum in perioada aceasta lumea ia concediu pana după 3 ianuarie.

| Dragobeta a răspuns:

Si duminicile nu numai sarbatorile legale.
Cu conditia ca unitatea unde lucrezi sa nu fie "cu foc continuu". Adica din aia unde in mod normal se lucreaza non-stop: politie, spitale, urgente medicale, paza, industria hoteliera, azile batrani, etc.

Răspuns utilizator avertizat