Esti foarte eliptic si neclar. Pentru o casa pot fi tot felul de acte, incepand cu autorizatia pentru constructie, intabularea in CF, transmiterea proprietatii prin acte intre vii (vanzare-cumparare, donatie, schimb, etc) sau prin acte pentru cauze de moarte (procedura succesorala).
Toate acestea nu sunt fixe ci in functie de valoarea imobilului (constructie si terenul aferent) si difera in functie de natura juridica a actului.
Daca te referi la vanzare-cumparare ti-a raspuns teamleader, atat cat a putut fara a sti valoarea.
Costurile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun imobil (apartament, garsonieră, casă sau teren) prin notariat, respectiv:
@onorariul notarial minim pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare;
(achitat de cumpărător)
@ taxa de intabulare OCPI;(achitată de cumpărător)
@impozitul datorat Statului la vânzare, conform modificărilor fiscale în vigoare din 1.02. 2017;
(achitat de vânzător, când este cazul)
****pentru imobilele dobândite prin credit, onorariul autentificării contractului de ipotecă. @Taxa de intabulare percepută de Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliară - Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară care reprezintă un procent de 0, 15% din prețul de vânzare pentru persoane fizice și 0, 5% pentru persoanele juridice.
@ Din 1 februarie 2017, nu se mai percepe impozit pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal pentru tranzacţiile imobiliare care au o valoare sub 450000 lei. Prin urmare, vânzătorul unui imobil nu va mai plăti impozit statului dacă bunul vândut are o valoare mai mică de ~100.000 euro