Mostenirea poate fi transmisa si prin testament dar fiul va intra in proprietate doar dupa decesul tatalui si efectuarea procedurii succesorale. In timpul vietii tatalui acesta poate transmite dreptul de proprietate imediat, prin acte juridice intre vii.
In ambele cazuri costul transmiterii nu este o valoare fixa, depinde de valoarea casei si terenului aferent si de actul juridic prin care este transferat dreptul de proprietate, respectiv mostenire (in cazul testamentului) sau vanzare-cumparare, donatie, intretinere, etc, in celalalt caz.
Pe internet gasesti toate costurile, in functie de actul juridic.
În timpul vieții nu poți face act de moștenire. Poate fi donație sau vânzare, sau vânzare cu uzufruct viager. Suma depinde de valoarea oficială notarială a casei din zona respectivă, și asta o știe doar notarul, depinde de mărimea casei, de zonă, de oraș. de cartier, etc.
Comisionul notarului+taxa de timbru care se plătește la trezorerie in funcție de valoarea data casei de către notar.
Daca nu este intabulata se mai adaugă si comisionul expertului care măsoară casa si curtea+gradina aferente.
Daca tatal traieste, poti face act de mostenire dar casa nu o vei putea trece pe tine decat dupa acesta trece la nefiinta. In schimb o poti trece pe tine prin vanzare sau donare de catre detinator. in cazul asta costa maxim 2000 de lei.
MalyPower întreabă:
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: