Conform art.24^1 din OUG 195/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;
b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, dacă titularii deţin permis de conducere pentru categoria D;
c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E;
d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;
e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile şi pentru categoria A1;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;
g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15 kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi.
(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule."
Poti socoti singur cate examene trebuie sa dai, avand in vedere ca unele categorii dau dreptul de a conduce si altele, asa ca nu trebuie sa dai examen pentru toate categoriile.
De ex. cu categoria A poti conduce si motocicletele care se incadreaza la categoriile AM, A1 si A2, cu categoria B poti conduce si autovehiculele din categoriile AM, B1 si Tr, etc.
Treaba incurcata si controversata. Trebuie citita legislatia rutiera -ultima apartie. Nu o sa gasesti scris asta, ci va trebui sa deduci.
Sunt prea multe subcategorii; si eu nu sunt de acord cu ele. Normal ar fi ca daca cineva da de o categorie, automat trebuie sa aiba/invete si subcategoria acesteia. In afara de autovehiculele pe doua roti, subcategoriile se refera la remorci.
De exemplu, cu B poti sa conduci o remorca care nu depaseste 750 de kg (banuisc ca incarcata -caci niciunde nu se mentioneaza lucrul acesta). Iar daca la masina din categoria B vrei sa pui o remorca care depaseste 750 kg, atunci trebuie sa dai de permis pentru categoria BE. http://www.legislatia-rutiera.ro/permisul-de-conducere.reg/ (nu stiu daca site-ul este actualizat sau este de pe timpul cand a aparut internetul la noi in tara :)) )
Mai asteapta raspunsuri; poate ca va aparea cineva care sa ne lumineze. :)
Mai adauga si constientizarea faptului ca o singura greseala poate ruina totul si esti inapoi de unde ai inceput. Pentru a-ti face sarcina mai usoara, in acest articol iti vom prezenta cateva sfaturi pentru a te asigura ca treci examenul cu brio, din prima.
Sfatul 1: Ramai calm
Te-ai decis sa urmezi scoala de soferi, sa obtii permisul de conducere si sa incepi sa conduci cat mai repede. Dar rabdarea e o virtute, mai ales cand inveti sa conduci. Nu te forta singur atunci cand incepi sa inveti. Vor fi multi care iti vor spune cat de repede au invatat ei, iar acest lucru te va face sa vrei sa faci lucrurile mai rapid decat ai nevoie de fapt. Mai putina graba, mai multa viteza, cu alte cuvinte – fa-ti timp sa faci lucrurile cum trebuie si vei avea o sansa in plus sa iei examenul din prima.
Sfatul 2: Invata regulile de baza
Mai simplu, nu invata la "locul de munca". Da-ti sansa sa intelegi cum sa manuiesti o masina, sa o controlezi. Daca nu stii lucurile de baza, in momentul in care vei conduce masina te vei simti sub presiune si vei deveni nervos. Roaga un parinte sau un prieten binevoitor sa iti arate bazele pentru a controla o masina. Sa devii familiarizat cu limitele franei, punctul in care prinde ambreiajul – toate acestea sunt foarte utile. Nu numai ca vei deveni mai increzator la volan, dar vei putea sa sari peste lectiile in care inveti aceste lucruri si sa te concentrezi mai mult pe condus.
Sfatul 3: Fa-ti temele
Incearca sa retii ceea ce inveti in timpul orelor de condus, astfel incat acestea sa nu iti serveasca doar pentru a trece examenul, dar sa te si ajute sa intelegi ce se intampla de fapt pe sosele. In 9 din 10 cazuri, elevii de la scoala de soferi urca in masina intructorului, iar acesta trebuie sa petreaca 10-15 minute incercand sa le aminteasca elevilor ce au invatat in ora anterioara. Orele de condus costa foarte mult, asa ca asigura-te ca iti investesti banii cu intelepciune. Daca te chinui putin sa intelegi ce iti explica instructorul, ai sanse mai mari sa treci examenul, iar ceea ce ai invatat iti va fi de folos si dupa aceea.
Citeste de cate ori e nevoie legislatia rutiera. Poti sa urmezi cursul de legislatie rutiera de aici.
Sfatul 4: Intreaba!
Condusul nu e un lucru pe care toti il fac la fel. Daca ai probleme cu o anumita tehnica sau stil, nu trebuie sa iti fie frica sa-l intrebi pe instructor daca iti poate arata alta metoda de a face un lucru, pentru ca majoritatea lor au diferite metode si tehnici de condus, care pot fi folosite in functie de nevoile fiecarui individ. Asa ca, daca nu iti iese parcarea cu spatele, ori de cate ori incerci sau modul in care conduci pare dezordonat, recunoaste si incearca sa rezolvi acest lucru cu instructorul. E si in interesul lui si acesta cunoaste toate trucurile necesare pentru a te pune pe drumul corect.
Sfatul 5: Condu pe toate tipurile de drum
Nu te limita doar la zona in care e scoala de soferi. Asigura-te ca vei conduce pe cat mai multe tipuri de drum, inainte de a da examenul. E una sa fii increzator intr-o zona de confort, dar condusul e pe viata. Varietatea e cheia, desi e tentant sa inveti pe de rost ruta pe care vei da examenul. In final, nu iti va fi de ajutor cand vei deveni sofer. Trebuie sa te simti confortabil pe orice fel de drum, la viteze diferite, astfel ca atunci cand vei conduce cu adevarat, sa nu iti fie frica.
Sfatul 6: Ignora zvonurile
Incearca sa nu asculti toate povestile de groaza. Cei mai multi povestesc despre examenul lor doar atunci cand l-au picat. Cand a fost ultima data cand ai auzit pe cineva povestindu-ti despre modul in care a reusit sa treaca examenul cu succes? Atunci cand iau examenul, oamenii au tendinta sa nu impartaseasca cu ceilalti succesul. Testul nu e asa de greu cum crezi! Nu te descuraja la auzul zvonurilor despre persoane care au picat examenul pentru ca nu au fost imbracati corespunzator sau despre examinatorii de cosmar care te pica din orice nimicuri. Concentreaza-te asupra a ceea ce trebuie sa stii, ce aptitudini trebuie sa deprinzi pentru a trece examenul.
Sfatul 7: Fa un test de proba
Testele de proba cu un alt instructor sunt un indicator bun pentru a-ti demostra cat de bine te descurci pe majoritatea drumurilor. Daca simulezi un examen poti sa iti dai seama daca poti conduce independent, si poti vedea cum e sa conduci cu un strain in masina. Poti evita astfel greseli costisitoare.
Sfatul 8: Condu si in afara orelor cu instructorul
Orele de sofat costa mult, iar condusul se rezuma foarte mult la experienta, asa ca incearca sa conduci pe un poligon special amenajat sau pe drumuri forestiere (antentie! nu ai voie sa conduci pe drumurile publice pana nu ai permis de conducere) alaturi de parintii tai sau prieteni, oricand ai ocazia. Dar atentie, condusul in particular e bun, atata timp cat persoana care te ajuta lucreaza si cu instructorul tau. Daca primesti informatii diferite din parti diferite, s-ar putea sa devii mai confuz si sa-ti faci mai mult rau, decat bine.
Sfatul 9: Fii discret
E o idee buna sa nu stie toata lumea ca faci scoala de soferi. Pui presiune asupra ta. Vei fi atat de ocupat sa te gandesti cui trebuie sa ii spui daca nu treci examenul, incat nu iti vei da sansa sa te bucuri de procesul de invatare si sa te concentrezi asupra examenului. Daca stiu mai putini, nu vei mai simti atata presiune asupra ta.
Sfatul 10: Condu in cat mai multe conditii posibile
Daca timpul iti permite, incearca sa iti programezi orele de condus in diferite perioade ale zilei. E foarte bine sa conduci in fiecare zi la ora 9 dimineata, dar daca nu conduci noaptea, sau nu conduci pe drum ud sau la amurg, nu vei experimenta cu adevarat condusul. S-ar putea ca examenul sa se desfasoare exact in ora de varf sau catre seara, asa ca asigura-te ca ai condus si in aceste conditii. Asa ca, fie soare, fie ploaie, intuneric sau lumina, condu si experimenteaza conditiile in care vei conduce dupa ce vei trece examenul
Fabiii întreabă: