Pana pleci in concediu, trebuie sa ai 12 luni lucrate. Gandeste-te ca s-ar putea sa ai nevoie de concediu prenatal, asa ca ar fi bine sa ai macar 10 luni lucrate cand ramai insarcinata.
Cel putin 12 luni.Insa se iau in calcul si lunile de sarcina.8-9 de sarcina plus inca vreo 3-4 pe langa.
Trebuie sa ai 12 luni consecutive lucrate in momentul nasterii copilului. Se socotesc si lunile in care ai concediu medical ( risc maternal daca e cazul si sarcina si lauzie), pentru ca realizezi venit. Si nu stai 3 ani decit daca e vorba de un copil cu handicap.Stai 2 ani. Intr-adevar daca mai apare un copil, se prelungeste concediul pina implineste al doilea copil 2 ani. Concediul se acorda pentru maxim 3 copii.
Conform dispozitiilor art.98, alin.2 din Legea nr.19/2000-prvind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pentru a beneficia de cele 126 zile de concediul pre si post natal, trebuie sa ai un stagiu de cotizare, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical prenatal, de cel putin 6 luni, pentru care atat tu ca asigurat, cat si unitatea la care lucrezi, sa fi platit contributia de asigurari sociale (CAS). Dar pentru a putea beneficia in continuare si indemnizatia de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, vechimea ta in munca trebuie sa fie de cel putin 10 luni premergatoare datei de nastere a copilului. Perioada in care lucrezi dar esti si gravida si pentru care se achita CAS-ul se ia in calcul la timpul necesar cerut de Legea nr. 19/2000, dar tinand seama de faptul ca, se acorda concediul prenatal cu 63 zile mai ianainte de nastere, pana la acel timp trebuie sa acumulezi vechimea necesara, care sa fi fost prestata in ultimul an calendaristic, pentru ca celelalte perioade nu se iau in calcul decat la vechimea acumulata pentru dreptul de pensie.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: