| Villan_Ek_1994 a întrebat:

Caut raspuns urgent si in baza legilor.
Astazi am fost angajat cu contract insa nu am apucat sa duc cazierul judiciar, eu am fost in pentitenciarul pentru minori si tineri inchis 1 an, acum dupa ce am semnat contractul ma mai poate da afara de la servici?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din ce spui toate faptele au fost savarsite pe timpul minoritatii, asa ca se aplica prevederea citata din legea cazierului judiciar, respectiv condamnarile nu o sa fie trecute in certificatul de cazier judiciar.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca lipsa cazierului judiciar era o conditie pentru angajare atunci te pot concedia, bineinteles daca in certificatul de cazier judiciar ar fi inscrisa vreo infractiune.
Daca ai avut condamnarea in perioada minoritatii atunci aceasta nu va figura in certificatul de cazier judiciar, conform L.290/2004, rep. in 2009, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.18.În certificatul de cazier judiciar nu se înscriu:
  a) sancţiunile penale pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii;"

| Villan_Ek_1994 explică (pentru Ioandelasal):

Deci sunt nascut in 1994 acum am 21 de ani faptele 208-209 respectiv 197 vechiul cod penal au fost savarsite in minoritate pentru 208-209 am executat 8 luni din 1 an am inceput executarea in 2011 si am fost liberat tot in 2011 deci eram minor. Pentru 197... am fost condamnat in 1.11. 2012 iar eu pe 23.11. 2012 am implinit 18 ani deci la majorat ma aflam in executarea celui de-al doilea mandat.

Pai am apucat sa semnez contractul de munca eu nu sunt in oarasi la mine sunt in alt judet deci trebuie sa astept 3 zile dupa cazier...acum dupa ce imi vine cazierul...si vor vedea ce vad ei acolo ac habar nu am ca nu am mai scos cazier pana acum intrebarea este ma mai pot concedia dupa ce am semnat contractul?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Villan_Ek_1994):

Ti-am spus si de prima data ca te pot concedia doar daca inexistenta cazierului judiciar este o conditie pentru angajarea in munca si tu nu le-ai spus ca esti recidivist.

Pai nu cred ca este un criteriu pentru ca de la interviu am plecta in fabrica, acolo am fost preluati de angajati fabricii adica de Treineri unde am dat niste teste si le-am luat. Apoi firma de recrutare ne0a spus ce acte sa aducem cand semnam contractul adica Adeverinta Medicala plus Cazier, eu nu am adus cazierul nu ca nu am vrut ci pentru ca trebuie sa astept trei zile dupa el pentru ca eu ma aflu in alt judet fata de domicililul din buletin. Acum intrebarea este daca se considera ori nu cazierul un criteriu si daca ei ma dau afara eu ii pot da in judecata pentru ca ma concediaza datorita faptului ca sunt fost condamnat, ca eu il consider un motiv de discriminare.

Nu sunt Recidivist pentru ca 208-209 au fost savarsite dupa 197...insa datorita complexitatii dosarului pentru 197 s-a judecat mai greu mai exact Tribunal, Curtea de Apel si in final ICCJ. Deci nu am savarsit o fapta apoi am iesit si apoi am facut alta nu nu sunt recidivist.

Iti repet pentru a treia oara si sper sa intelegi: te pot concedia doar daca cazierul judiciar (lipsa acestuia) era o conditie pentru a putea fi angajat si tu le-ai ascuns ca ai.
Sunt slujbe in care se prevede expres ca nu trebuie sa ai cazier, mai ales anumite infractiuni, mai ales dintre cele impotriva patrimoniului (furt, furt calificat, etc), ori tu ai fost condamnat pentru acestea (art.208 si 209 din vechiul Cod penal).
Daca slujba ta este vreuna dintre acestea atunci te pot concedia, fara a fi discriminare.
Daca nu este atunci nu te vor concedia.

Din ce spui toate faptele au fost savarsite pe timpul minoritatii, asa ca se aplica prevederea citata din legea cazierului judiciar, respectiv condamnarile nu o sa fie trecute in certificatul de cazier judiciar.