anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce a pus pe roate regimul comunist?

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Subscriu si eu la sorin2tudora. Printre partile bune se numara intr-adevar constructia de locuinte, plata muncii, educatia. In privinta industriei petroliere, nu cunosc in amanunt domeniul, insa cred ca si inainte de comunism stateam destul bine.
As mai adauga productia de energie electrica, prin construirea de hidrocentrale, dar si prin demararea proiectului de la Cernavoda. Nu trebuie neglijate nici CET-urile, care pe langa energia electrica asigurau si incalzirea locuintelor si apa calda menajera, la costuri reduse (vorbind de acele vremuri, nu de cele actuale). Tot in aceasta categorie ar trebui inclusa si introducerea energiei electrice la tara.
S-a pus de asemenea pe picioare un sistem sanitar, care chiar daca nu il concura pe cel al tarilor occidentale, era aproape in totalitate gratuit, nepunandu-se problema accesului la ingrijire medicala, indiferent ca vorbim de operatii, de spitalizare, de consultatii generale sau de o banala plomba. Tot in domeniu, s-a construit o intreaga industrie farmaceutica, care producea medicamente ieftine si eficiente, numeroase vaccinuri si aproape toate materialele auxiliare necesare, incepand cu tampoanele sterile si terminand cu aparatura electronica.
S-a pus oarecum pe roate si agricultura, nu fara sacrificii si poate nu in masura in care ne-am fi dorit-o cu totii. Cert este ca fara a tine cont de depasirile de plan raportate, mult hulitele CAP-uri si IAS-uri erau totusi forme de organizare mult superioare micilor gospodarii taranesti din perioada interbelica, iar fata de situatia actuala nici nu are sens sa comentam. Si aici, succesul a fost asigurat de industria care a asigurat tehnologizarea rapida cu costuri mici (tractoare si masini agricole, instalatii de irigat), dar si de valorificarea superioara a produselor agricole. Ma refer aici la faptul ca multe exploatari agricole nu se opreau la a recolta cerealele, ci detineau complexe de crestere a animalelor, abatoare si carmangerii, fabrici de industrializare a laptelui samd.
Un alt domeniu in care s-au inregistrat progrese a fost turismul intern. De obicei pe banii sindicatelor s-au construit hoteluri, pensiuni, vile, complexe balneare in multe statiuni, in care angajatii puteau sa isi petreaca concediul la preturi mai mult decat acceptabile.

A nu se intelege ca fac apologia sistemului comunist. Am considerat dintotdeauna ca statul este un prost administrator in orice domeniu si consider in continuare asta. Partile bune raman insa parti bune si trebuie recunoscute, chiar daca au fost umbrite de multe nerealizari si chiar daca au fost obtinute cu mari sacrificii.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Regimul comunist, pe langa partile rele, a avut si multe parti bune, astfel:
-constructiile. Se construiau blocuri, rapid dar nu prea bine. Oricum era un acoperis deasupra capului;
-Plata muncii. Putini erau cei ce erau platiti degeaba. Munca era platita in asa fel incat un muncitor putea lua un salariu mai mare decat inginerul lui;
-educatia. Nivelul de cultura era mai mare si policalificarea. Si acum romanii sunt recunoscuti ca sunt descurcareti. Tineretul este din ce in ce mai univalent;
-extractia de petrol. Romania era recunoscuta pentru cei mai buni sondori si pentru premiere in domeniu.
Ar fi mai multe de spus dar...

| zalisa a răspuns:

"Nu exista nici o îndoiala ca evreii sunt cei care au inventat comumnismul, ca ei au fost instigatorii dogmei pe care s-a construit acel sistem monstruos care stapâneste cu o autoritate absoluta cea mai mare parte a Europei si Asiei, care agita tarile din America, si cu o progresie sigura inunda peste popoarele crestine ca un cancer mortal, ca o tumoare care devoreaza constant sâmburele natiunilor."



"Dar evreii sunt de asemenea inventatorii si directorii metodelor comuniste, ai tacticei de lupta efectiva, a insen-sibilei si total inumanei politici guvernamentale si a agresivei strategii internationale. Este cu totul dovedit ca teoreticienii comunismului au fost toti evrei... cât si revolutionarii experiemntati, care si-au ascuns de ochii lumii originea lor si adresele unde traiau."


cic' așa au zis ăștia laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cei trei r si deci totul a stagnat.

| DjTeolik a răspuns:

Nicolae Ceausescu

| th98humanoid a răspuns:

Masinile DACIAtonguelaughing...scz,in seara asta sunt intr-o continua criza de rastongue