Persoanele care au un handicap intra sub incidenta Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.
Aceste persoane se adreseaza Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) din judetul de domiciliu --- respectiva institutie are un serviciu de evaluare a persoanei adulte cu handicap( in caz ca, persoana este adulta).
Ca idee asupra actelor necesare, vezi aici: http://www.protectiacopilului6.ro/......p_pg_0.htm
O informatie mai exacta poate fi obtinuta de catre persoana in cauza numai daca se adreseaza respectivului serviciu din cadrul DGASPC -ului de care apartine cu domiciliul.
Nu exista pensie de handicap ci pensie de invaliditate, acordata celor care si-au pierdut total ori partial capacitatea de munca. Acordarea se face conform Legii nr. 263/2010 privind pensiile publice, citez:
"ART. 71.(1) Evaluarea capacitãţii de muncã, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de cãtre medicul specializat în expertiza medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurãrilor sociale.
(2) Pentru evaluarea capacitãţii de muncã, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
(3) În urma examinãrii clinice şi analizãrii documentelor medicale, medicul expert al asigurãrilor sociale completeazã raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevãzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinãri de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurãrilor sociale propune, dupã caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporarã de muncã, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicalã prevãzutã la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrãrii cererii şi se comunicã în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevãzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzãtor.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii." Sanatate si numai bine!
Auzi Ioandelasal maidegraba nu ai mai da raspunsuri din astea stupide. cum poti spune ca nu exista pensie de handicap )) deci pensia(indemnizatia) de hadicap si pensia de invaliditate sunt total diferite...mai informeaza-te si tu pe net si dupa aia dai raspunsul..nu mai fa copy - paste la calculator ))))))))))))))
Inainte de a debita prostii si a te lega de alt utilizator ai face bine sa citesti prevederile legale relevante, respectiv Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in 2007, cu md. si compl. ulterioare.
Ai afla ca handicapatii nu primesc pensie ci o indemnizatie, ceea ce este total diferit.
Spre stiinta ta pensia se primeste pentru o perioada lucrata iar indemnizatia este o prestatie sociala care se primeste pentru existenta unui handicap, indiferent de cand il ai (poate sa fie din nastere) si indiferent daca si cat ai lucrat.
Dupa ce te lamuresti mai discutam cine a dat raspunsuri stupide.
Nu stiu ce varsta si ce studii ai, pentru informarea ta sunt jurist si lucrez de peste 35 de ani in acest domeniu. Cred ca tu nu ai nici macar varsta aceasta si, pe deasupra, dai dovada si de proasta crestere. Nu mai vorbesc de proasta stapanire a limbii romane, uita-te cate greseli ai facut in cateva propozitii.
Ma faci sa rad degeaba esti jurist ) copy-paste..sati zic ceva si tatal meu are pensie de invaliditate gr 2 si ia 450ron pe luna...si un vecin de al meu ia pensie(INDEMNIZATIE) DE HANDICAP grad 2 -234 ron.) ce spuneti voi k pensia de invaliditate si aia de handicap sunt una si aceiasi? ) degeaba ai facut facultate...
Pe langa proasta crestere nici nu intelegi nimic, chiar daca stii citi, ca scrie nu prea stii si esti si de rea credinta.
TU ai sustinut ca exista pensie de handicap, eu am spus ca nu exista si ti-am explicat diferenta. Acum sustii ca eu am spus ca sunt "una si aceiasi" (vezi ca la singular se scrie aceeasi, doar la plural este aceiasi).
Am impresia ca tu nu ai terminat nici gimnaziul. Esti o adevarata ţuţimidă si ilustrezi perfect zicala "Daca taceai, filozof ramaneai!"
Auzi prostule...eu nu tiam vb urat. vorbeste dracului mai frumos...degeaba ai facut tu facultate..ca nici macar nu stii sa explici calumea la oameni, si am zis ca exista pensie de handicap pentru ca lumea considera ca este o pensie. ai facut facultatea de prosti. hai pa despteptule )))))))))))))))))
Inca o data dai dovada ca-ti lipsesc cei sapte ani de acasa.
N-ai vorbit urat? Uiti de la mana pana la gura si debitezi in continuare tampenii.
Te-am caracterizat exact pe ce-a rezultat din postarile tale si nimic mai mult. Si "prost" poti sa le spui cui iti permite, eu
nu-ti permit si mai prost ca tine nu pot fi. Si am folosit un ton si cuvinte civilizate, ceea ce este departe de ce-ai folosit tu.
Daca toata lumea vorbeste prostii te alaturi si tu, nu cumva sa ramai in urma. Si cu asta am incheiat.
Cum iti permiti sa vorbesti asa? Are de cateva ori varsta ta, plus ca nu ai dreptate.Invata sa vorbesti civilizat. Insusi emoticoanele pe care le folosesti te caracterizeaza.
))))))))))))))))))))))))) hai pa desteptule
Salutări! Actele necesare pentru obţinerea unei pensii de handicap sunt următoarele: Copie după C. I./B. I., Certificat Medical eliberat de medicul specialist de la policlinica teritorială (care să cuprindă diagnosticul cât şi starea prezentă), Acte medicale privind data ivirii handicapului, Talon de pensie sau adeverinta de salariat, dupa caz, Copie dupa decizia medicală pentru pensie de invaliditate sau pensie de urmaş, după caz, Trimitere de la Asociatia Nevăzătorilor, în cazul nevăzătorilor, Adeverinţă de la Administraţia Financiară de sector din care să rezulte că persoana respectivă nu realizează venituri impozabile, Pentru persoanele netransportabile, referat de la medicul de familie, în care se va descrie cauza imposibilităţii prezentei persoanei la Comisia de expertiză. Actele acestea trebuie depuse la comisia de expertiză medicală. Sper din tot sufletul că te-am ajutat. Fundă?
Fato nu esti pe subiect. Te-ai uitat la intrebare sau ce, faci reclame la adidasi?
anonim_4396 întreabă: