| Fulger149 a întrebat:

Ce ar trebui sa faca un candidat europarlamentar/ europarlamentar? Adica in momentul in care are o campanie electorala ce le promite oamenilor? Iar daca ajunge europarlamentar ce ar trebui sa faca el acolo? (Inteleg ca trebuie sa isi sustina tara samd, insa vreau exemple concrete, nu ceva generalizat. Pas cu pas.)
PS: dati raspunsuri doar in cunostinta de cauza, nu dati raspunzuri fade..a intereseaza foarte multwinking

1 răspuns:
| LuMix a răspuns:

Deputatii ce vor fi alesi in 25 mai vor reprezenta peste 500 de milioane de cetateni din 28 de state membre. Locurile in Parlament sunt repartizate intre diferitele state, in temeiul tratatelor UE, pe baza principiului "proportionalitatii degresive", dupa cum informeaza Parlamentul European pe site-ul propriu, in sectiunea dedicata alegerilor ce se vor defasura in curand.

Cu alte cuvinte, explica institutia, statele cu o populatie mai numeroasa au mai multe locuri decat statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decat ar rezulta dintr-un calcul strict proportional.

Ce se intampla, insa, dupa ce voturile sunt numarate si dupa ce deputatii in Parlamentul European sunt alesi? Care va fi programul lor zilnic si ce influenta pot avea ei asupra politicii din Bruxelles si Strasbourg?

Pentru a apara interesele alegatorilor, majoritatea deputatilor in Parlamentul European se vor afilia unui "grup politic" pentru a face front comun cu deputatii in Parlamentul European din alte state membre care impartasesc o perspectiva politica similara. Grupurile politice sunt urmatoarele:

Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) - este si cel mai numeros
Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European
Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa
Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana
Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni
Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica
Grupul Europa Libertatii si Democratiei
Deputatii in Parlamentul European fac parte, de asemenea, dintr-o comisie parlamentara si isi dedica timpul pentru a analiza legislatia. In Parlament exista 20 de comisii permanente, fiecare dintre acestea specializandu-se in propriul domeniu de politica. Aceste organisme reprezinta forta legislativa a Parlamentului European, in care se desfasoara cele mai importante negocieri si cele mai aprinse discutii contradictorii si sunt incheiate acorduri, desi deciziile finale sunt luate de toti cei 751 de deputati din Parlament.

De asemenea, deputatii in Parlamentul European pot fi membri ai delegatiilor interparlamentare, al caror rol este de a consolida legaturile cu parlamentele din tarile din afara UE.

Pe perioada unui mandat de 5 ani, deputatii lucreaza in domeniul legislativ pentru a imbunatati viata tuturor cetatenilor UE. Ei se intalnesc in mod regulat la Strasbourg si la Bruxelles pentru a discuta si a lua decizii in cadrul sedintelor plenare, dar, in acelasi timp, au grija sa pastreze stranse legaturi cu propriul electorat.

"Deputatii se intorc adesea in circumscriptiile lor electorale pentru a se intalni cu cetatenii si a le asculta problemele", puncteaza PE in documentul pus la dispozitia publicului.

Drepturile si obligatiile europarlamentarilor

Deputatii de la Parlamentul European isi exercita mandatul de 5 ani in mod independent. Acestia nu pot fi obligati prin instructiuni si nu pot primi mandat imperativ.

In plus, deputatilor europeni nu li se permite sa aiba, in paralel, si un mandat in Parlamentul national. "Mandatul de deputat european este incompatibil si cu alte functii, de exemplu cu cea de comisar european sau judecator/avocat general la Curtea de Justitie", informeaza PE.

In momentul luarii cuvantului in fata Parlamentului sau a unuia dintre organismele acestuia sau daca este propus raportor, orice deputat care are un interes financiar direct in cazul aflat in discutie trebuie sa semnaleze oral acest lucru. In acelasi timp, orice deputat a carui alegere este notificata Parlamentului trebuie sa declare in scris, inainte de a participa la lucrarile parlamentare, ca nu detine o functie incompatibila cu cea de deputat in Parlamentul European.

Privilegii si imunitati

Deputatii se bucura de privilegiile si imunitatile prevazute de Protocolul privind privilegiile si imunitatile Comunitatilor Europene. Practic, imunitatea parlamentara nu este un privilegiu personal al deputatilor, ci o garantie a independentei si integritatii Parlamentului in ansamblul sau.

Astfel, deputatii in Parlamentul European nu pot face obiectul unei cercetari penale, nu pot fi retinuti sau face obiectul unor proceduri judiciare ca urmare a opiniilor sau voturilor exprimate in timpul exercitarii functiei lor.

Imunitatea unui deputat in Parlamentul European prezinta doua aspecte:

pe teritoriu national propriu, ei beneficiaza de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari;
pe teritoriul oricarui alt stat membru, ei beneficiaza de imunitate impotriva oricaror masuri de detentie sau urmarire penala.
Imunitatea nu poate fi invocata, insa, atunci cand un deputat este prins in flagrant delict.

Salariul si indemnizatiile primite de deputatii europeni

Odata cu adoptarea Statutului unic al membrilor Parlamentului, in vigoare incepand cu luna iulie 2009, toti deputatii in Parlamentul European primesc acelasi salariu. Salariul lunar brut al deputatilor, conform Statutului unic, este de 7.956, 87 euro (iunie 2013, ca si in 2012 si 2011). Salariul este platit din bugetul Parlamentului, iar din acesta se retine un impozit al UE, salariul net care rezulta fiind de 6.200, 72 euro. Statele membre pot, de asemenea, sa perceapa din salariu un impozit national.

Salariul de baza este stabilit la 38, 5 % din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie, asadar deputatii europeni nu pot decide ei insisi asupra salariului.

O parte importanta a activitatilor deputatilor se desfasoara la distanta de locul de resedinta si de tara acestora, astfel incat o serie de indemnizatii sunt puse la dispozitia acestora pentru a acoperi costurile implicate. La 26 octombrie 2011 deputatii europeni au decis inghetarea indemnizatiilor lor pentru 2012. In februarie 2012, ei au decis inghetarea indemnizatiilor pana la sfarsitul actualei legislaturi, adica pana la jumatatea anului 2014.

Cheltuielile de calatorie

Majoritatea reuniunilor Parlamentului European, precum sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice, au loc la Bruxelles sau Strasbourg. Deputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la astfel de reuniuni, dupa prezentarea chitantelor, in limita costului unui bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0, 50 euro pe kilometru pentru calatoria cu masina, la care se adauga indemnizatii fixe in functie de distanta si durata calatoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasarii (de exemplu, taxele de autostrada, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervari).

De asemenea, deputatilor li se poate rambursa o suma maxima de 4.243 euro pe an pentru alte deplasari efectuate in cadrul activitatii acestora in afara statului membru de origine, precum si un numar maxim de 24 de calatorii dus-intors, realizate in interiorul statului membru de origine. Sistemul anterior lunii iunie 2009, bazat pe indemnizatia forfetara de calatorie pentru deplasarile la Bruxelles si Strasbourg, a fost eliminat.

Indemnizatia zilnica (denumita si "indemnizatia de sedere")

Parlamentul plateste o indemnizatie forfetara de 304 euro pentru a acoperi cazarea si costurile adiacente pentru fiecare zi in care deputatul este prezent in zilele de activitate oficiala, cu conditia de a semna registrul de prezenta. Aceasta indemnizatie acopera facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli implicate. In zilele in care are loc votul in sedinta plenara, aceasta indemnizatie este redusa la jumatate daca deputatii lipsesc la mai mult de jumatate dintre voturile prin apel nominal, chiar daca sunt prezenti. In cazul reuniunilor care au loc in afara Uniunii Europene, indemnizatia este de 152 euro (de asemenea, cu conditia semnarii in registrul de prezenta), iar facturile de hotel sunt rambursate separat.

Indemnizatia pentru cheltuieli generale

Aceasta indemnizatie forfetara vizeaza acoperirea de cheltuieli precum cele legate de inchirierea si administrarea de birouri, de facturile telefonice si taxele postale, de computere si telefoane. Indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare care au loc in cursul unui an parlamentar (septembrie-august). Pentru anul 2013, indemnizatia este de 4.299 euro pe luna (ca si in 2011 si 2012).

Costuri medicale

Deputatii au dreptul la rambursarea a doua treimi din cheltuielile lor medicale. In afara de procentul rambursarii, normele si procedurile detaliate ale acestui sistem sunt similare celor care se aplica in cazul functionarilor publici ai UE.

Sanctiuni pentru deputati

Orice deputat care tulbura buna desfasurare a sedintei risca sa piarda dreptul la cuvant si poate fi exclus din sala pentru restul sedintei. In cazul in care agitatia compromite continuarea dezbaterilor, Presedintele poate suspenda sedinta.

Sanctiunea aplicata deputatului poate fi: o mustrare, pierderea dreptului la indemnizatia de sedere pentru o perioada care poate sa dureze intre doua si zece zile, suspendarea temporara, pentru o perioada care poate sa dureze intre doua si zece zile consecutive (fara a aduce atingere dreptului de vot in sesiunea plenara) sau supunerea in atentia Conferintei presedintilor a unei propuneri de suspendare sau de retragere a mandatului.

In cazul in care deputatii europeni nu participa la jumatate din sedintele plenare, anumite indemnizatii ii sunt reduse.

Intreruperea mandatului

Mandatul unui deputat european dureaza cinci ani. Acesta poate fi intrerupt inainte prin demisie, moarte sau descalificare. In cazul in care un deputat este numit sau ales intr-un alt post in tara sa, postul sau de deputat european este considerat vacant. Deputatul va fi inlocuit conform regulilor electorale nationale.

Deputatii europeni pot fi descalificati in cazul in care sunt condamnati la inchisoare pentru comiterea unei infractiuni. Descalificarea depinde de regulile electorale nationale, si nu de Parlamentul European. Boala nu poate descalifica un deputat de la detinerea mandatului din cadrul Parlamentului European.