Ar fi fain, nu ar mai fi vreo problema din cauza limbii cand am merge intr-o tara straina , ar fi interesant sa fie o limba unoversala cum spui tu.
O asemenea limba exista: esperanto. Numai ca, din diferite motive, n-a avut succesul scontat. Poate din cauza ca foloseste alfabetul latin, iar in lume exista inca multe tari care folosesc alte alfabete. Adica... ceva mai mult de 1/3 din populatia planetei.
Oricum, engleza tinde sa devina o limba universala. Deci, peste 3-4 generatii, va exista o astfel de limba: engleza.
Nu mi se pare util. Diveristatea este unul dintre motoarele evolutiei. O limba unica, universala, ar face lumea monotona si ar sterge o parte din provocarile care ne indeamna spre performanta.
Cand eram copila incepusem sa invat esperanto, dar nu a avut succes. Cred ca toate popoarele ar trebui sa isi pastreze limba materna. Formarea limbii si a poporului unui tinut, inseamna istorie si nu trebuie sa se piarda istoria lui. Ar trebui insa, sa fie o a doua limba pe care sa o invatam cu totii din copilarie, posibil engleza, pe care sa o putem folosi in orice colt al lumii, ca limba universala.
Caca de maca. Imagineaza'te intr'o tara straina(orice tara vrei tu). Esti la o terasa pe marginea unui drum aglomerat si bei un suc rece privind in gol spre multimea viu colorata. Dintr'o data, din marea de oameni se desprinde femeia visurilor tale. Lasi banii pe masa, uiti sa iei restul si te iei dupa ea. Cand in sfarsit ai ajuns langa ea va opriti iar tu o saluti stangaci. Ea zambeste, te priveste adanc in ochi si te saruta. Va plimbati tot restul zilei fara a scoate o vorba. Seara, ea dispare si tu ramai sa o astepti mereu... Afli de la un om din preajma ta ca femeia era muta. Deci ce zici, exista sau nu o limba universala? Eu cred ca dragostea vorbeste, aude si vede la fel mereu. (Sau poate ai fi preferat sa te salute sa inchegati o discutie prosteasca si totul sa se sfarseasca in pat?)
Andreea, daca ai fi citit cu atentie intrebarea ai fi observat tipul de limbaj la care fac referire...cred ca am si specificat, nemaivorbind de faptul ca tu prezinti o situatie pur ipotetica si fara legatura cu sensul intrebarii.
bomboniqueeeeeeeeee întreabă: