Despre perioada de dinainte de 1918 nu cunosc situatia exacta, insa banuiesc ca a fost vorba tot de pozitia geopolitica. Chiar daca nu era URSS-ul, am avut tot timpul migratorii in coasta, iar mai apoi puternicul Imperiu Otoman. Din cate stiu, odata cu slabirea otomanilor tarisoara a inceput sa se dezvolte, "sa scoata nasul" cum s-ar zice. Slabirea puterii acestui imperiu a facut posibila Unirea lui Cuza, aducerea printului Carol I, obtinerea independentei, care au constituit premisele dezvoltarii economice. Si personal cred ca am recuperat mult, in aceasta perioada dezvoltandu-se caile ferate, orasele au inceput sa fie gospodarite, pavandu-se strazile, infiintandu-se servicii de salubritate, aparand iluminatul public, tramvaiele samd. Nu cred ca eram foarte inapoiati, fiind pionieri in multe domenii. Am avut primul oras iluminat public, primul oras iluminat electric, unul din primele trenuri electrice, primul avion care a decolat prin forte proprii samd. Inainte de al doilea razboi mondial, eram undeva pe la nivelul Belgiei, iar in timpul guvernarii septembriste din 1940 tara a cunoscut un boom economic fara precedent (din pacate guvernarea a fost de scurta durata si realizarile au fost umbrite de sacrificiile de vieti omenesti, culminand cu asasinarea lui Iorga).
Prin urmare, cel putin fata de Romania, tarile din vestul Europei (in centru suntem chiar noi...) au inceput sa ia avant abia dupa al doilea razboi mondial, de aceea sunt convins ca cea mai mare piedica a constituit-o influenta si vecinatea URSS.
Aiurea, de unde spiritualitate in blocul comunist? Eu cred ca la mijloc au fost mai multi factori, in principal fiind vorba de pozitia geopolitica, mai concret de faptul ca nu au stat sub bocancul sovietic. Bineinteles ca s-au adaugat si investitii americane si o mentalitate deosebita, in special in cazul Germaniei, insa cel mai mare avantaj este independenta fata de URSS, cel mai elocvent exemplu fiind cel al diferentelor dintre RFG si RDG.
Vad ca multi invoca ca specificul nostru ca natie ca si motiv pentru situatia economica. Eu nu sunt de acord cu asta, eu cred ca civilizatia si moralitatea merg mana in mana cu bunastarea economica, si voi argumenta prin exemple.
Imi povestea un tip mai in varsta care si-a trait tineretea in Grecia cum stateau lucrurile pe acolo in urma cu doar cateva decenii. Printre altele i s-a intamplat de cateva ori sa lase geamul deschis la bucatarie in timp ce gatea si i s-a furat oala de pe foc... Repet, in Grecia, civilizatie veche de mii de ani, astazi reper economic si moral. Tatal meu imi povesteste cum prin 70-80 se descarcau alimentele in strada, inainte de a se deschide magazinele. Oamenii veneau, luau ce le trebuia si lasau in loc banii, fara ca cineva sa se atinga de ei, asta in Romania, tara stirilor de la ora 5. Unii spun ca nu ne punem capul la contributie, eu zic ca in privinta asta inca le dam multor popoare clasa si nu ma refer la olimpici. Uitati-va la americani, nu la fermieri si la cei fara carte, la cei cu studii si pretentii. Marea majoritate cred ca Europa e o tara cu capitala Franta si nu au auzit de mai mult de jumatate din statele de aici, iar SUA este inca cea mai mare putere mondiala. Insa tot ce inseamna civilizatie s-a evaporat rapid cand i-a lovit Katrina, oamenii uitand in cateva zile toate regulile pe care le-au respectat o viata, jefuind magazine si luptandu-se cu copiii pentru prada. Dar poate cel mai relevant exemplu este cel al RFG si RDG, ba chiar mai in amanunt - Berlinul de Est si Berlinul de Vest. Acelasi popor german, cu aceleasi mentalitati si ambitii, cu aceleasi credinte si religii, dar in 1990 incomparabile din punct de vedere economic. Pe o strada se plimbau cu Mercedes, BMW, Audi, Porsche, VW, numai cei mai saraci multumindu-se cu un Opel, iar doua strazi mai incolo cei mai instariti stateau la coada pentru un Trabant.
Toate tarile din vest sunt de religie catolica, in frunte cu Papa de la Vatican, noi ne batem cu caramida in piept ca santem mari ortodoxi, DE UNDE? greco-catolicii nici in ziua de astazi nu si-au primit in totalitate bisericile, manastirile si averile. Toate tarile din vest si-au pastrat si respectat casele regale, care la randul lor s-au ajutat si se ajuta in continuare intre ele. Trebuie avut in vedere verticalitatea popoarelor din apus, cuvantul dat este sfant, fapta... fapta, iar daca am fost cotropiti, praduiti si inselati de alte imperii, popoare a fost si este datorita ajutoarelor din interiorul tarii. Minciuna, hotie, pupincurism, curvie si tradare.
Chiar azi vorbeam cu mama despre "soarta" Romaniei. si de multe alte chestii, de ce noi avem fasole si cartofi din Polonia cand in Romania se gasesc o gramada, de ce la noi se inchid fabricile si se muta in alte tari precum Bulgaria(Kraft), Palmolive(Polonia) etc...
Oricum, ei sunt mai sus decat noi pentru ca au avut multe atuuri, printre care pozitia geografica, de ex: Franta nu a avut Imperiul Rus in spate, nici pe turci sau pe austro-ungari... Alt motiv pentru care ei sunt mai presus este ca la cel de-al Doilea Razboi Mondial soarta tarilor din Europa de Est a fost decisa...
Si din multe alte motive...
O zi buna!
Daniel.
Pai eu cred ca munca constiincioasa, + un fel de patriotism, si dorinta de a le fi bine, mai ales cu ajutorul Planului Marshall, care, daca ne-ar fi fost acordat si noua, eram mult mai civilizati & avansati acum! Apoi, constituirea incipienta, prin 50, parca, a U. E. un mare contract comercial intre principalele tari/forte economice de atunci, la ideea lui Robert Schuman, si parca de atunci se celebreaza si ziua de 9 Mai... (daca nu le-am incurcat eu!)... Cultura nu prea!, ca era dupa razboi, Germania era bombardata, invinsa si distrusa,... iar cultura pe matul gol nu merge!
Punctele de vedere cu privirea la evolutia pozitiva a acestei parti a Europei sunt atat de diverse, subiective, partinice, inspirate, etc. Depinde la ce ne referim in acest caz: la situatia actuala sau la decalajul istoric.
Cate puncte de vedere exista, atatea paradigme traseaza drumul dezvoltarii acestor tari. Teoria lui Fernand Braudel, care l-a inspirat si pe Immanuel Wallerstein plaseaza inceputul progresului centrului si vestului Europei in secolul 16, cu o continuitate pana in secolul 20. Conturarea unui sistem capitalist care porneste din centru – zona cea mai dezvoltata si se extinde spre margine, reprezentata de Estul Europei.
Interesante sunt si studiile comparative ale lui Toynbee, care fixeaza cauze ale ascensiunii si declinului anumitor civilizatii.
Alti autori vorbesc de o "ruptura" in cazul Europei de Est.
Poate ca tocmai asta este interesant de aflat - pozitia diversilor oamenii de stiinta (istorici, politologi, economisti, etc), care ar putea sa ne inspire deciziile, actiunile.
Cele din centru si vest si-au aplicat cu succes economia de piata si au valorificat (unele) bogatiile aduse din colonii; in cele din est, cu acordul celor din vest, s-a aplicat cu " succes"comunismul cu fata umana al carui rezultat il vedem si il simtim!
Crezi ca Romania, tara care a iesit acum 20 de ani din comunism se poate compara cu alte tari europene care au intrat in U. E acum 20 de ani. Am azut poze din orasul in care locuiesc eu (in Spania) de acum 25-30 de ani, nu aveau asfalt, meregeau cu magarii la caruta si existau doar niste casute. Cu intrarea in U. E s-a pus foarte mult accentul pe turism si acum este cel mai important oras pe o raza de 200 km.
Faptul ca noi ne luptam cu turcii in timp ce ei ridicau catedrale si domuri...Singurele dati cand au simtit rasuflarea otomana in ceafa a fost in 1529 si in 1683, asediile Vienei.
Faptul ca statele din Europa rasariteana s-au aflat o vreme indelungata dupa Cortina de fier, adica sub dominatia Uniunii Sovietice. Ele au avut regim comunist, pe cand cele din Europa occidentala au fost democratice.
Zarurile au fost aruncate dupa cel de al2-lea razboi mondial, cand
Europa afost impartita in zone de influienta americana sau bolsevica, rezultatul se vede, estul dominat de comunism a ramas mult in urma vestului si nu stiu daca o sa-i ajungem vreodata din urma pentru. ca, conjunctura nu ne favorizeaza in continuare, suntem doar o piata de desfacere pentru ei.
Daca se ia in calcul Europa oricine poate observa ca ordinea de la tari prospere la mai putin prospere este data de...religia majoritara, adica pe primul loc sunt tarile protestante, apoi catolice ia la coada cele ortodoxe ultima fiind o tara musulmana, Albania. Adica cele care au o cultura biblica mai avansata (studiu, educatie, cele 10 porunci, sa nu furi, sa nu minti, etc.) la nivel majoritar au un nivel de trai mai ridicat. unde acestea au fost ignorate sau respinse nivelul de trai este mai redus.
S-au concentrat mai mult pe stiinta decat pe spiritualitate(scrie in toate manualele de istorie... nu mai insist).
Mai bine intreaba ce-au facut statele din Europa de sunt mai dezvoltate decat Romania. Din pacate pentru noi pana si bulgarii ne-au luat-o inainte la multe capitole, si incepem cu turismul, deci in Europa in afara de Romania si Moldova am putea spune ca in afara de bulgari care nu sunt foarte departe de noi... cam toti o duc mai bine. Fie iarna fie vara, romanii prefera concediile la bulgari sau la turci. De turci nu mai vorbesc, sunt cu mult peste noi in toate domeniile, mult mai dezvoltati. Ce-au facut statele din vest? In primul rand au pus capul la vontributie, si apoi gura. Apoi au muncit si nu au furat (precum stiu romanii si tiganii din romania) "Pentru ca nu putem sa nu amintim si acest aspect negativ al tarii noastre care ne-a tras mai mult in jos decat sa ne ajute". Apropo, din Europa, suntem tara cu cei mai multi cetateni de etnie d-asta... Apoi statele din vest sunt punctuale, tot ce au inceput au terminat la termen, nu au lasat de pe o zi pe alta. Nu si-au impuscat nici presedintii de Craciun, nu si-au exilat nici regii in al doilea razboi mondial si in primul rand nu i-au pupat in fund pe americani sau rusi, precum noi... Au fost fermi si puternici. Dar pestele se impute de la cap. Si cum romanul e ca un sarac d-ala caruia ii sticlesc ochii dupa bani dar daca se poate sa-i aiba cat mai repede si cu cat mai putina contributie, si care pentru bani ar fi in stare sa-l impuste si pe tac-su cam asta fac romanii in general, isi fura singuri caciula. Munca nu vor, dar nici capul nu vor sa si-l puna la contributie. Si cum pestele se impute de la cap si care e imputzit rau de tot la noi in tara, nici romanul nu stie ce cap sa mai puna la conducere ca e imputzit rau de tot. Coruptie, hotie, si manipulare. Asadar, intrebarea asta ar trebui sa i-o pui lui Iliescu, lui Petre Roman, Nastase, Constantinescu, Tariceanu, Basescu, si tuturor celor care au trecut pe la Palatele Cotroceni respectiv Victoria.
Simplu: Democratia. Comunismul a fost o frana in calea dezvoltarii personalitatii umane si a civilizatiei. "Lipsa concurentei naste monstrii"
RAY întreabă: