| sabin89 a întrebat:

Ce credeți despre conștiința acelor oameni care au slujit securitatea în anii comunismului, în special prin anii '50? Au încercat ei să-și înăbușe glasul conștiinței, în cazul că aveau totuși o conștiință? S-au simțit mai târziu mustrați în sinea lor, după ce și-au dat seama de adevăratele activități ale acelei instituții? Au regretat că au spus un "da" atunci când au fost racolați? Sau au încercat să se autoamăgească, căutând justificări și dând vina pe alții? Mă refer în special la cei care au participat activ la arestarea și executarea a mii și mii de oameni.

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

De fapt, cel mai probabil, multi chiar credeau in ideologia respectiva si in modul de impunere a ei. Deci nu avea cum sa-i mustre constiinta.

Ai impresia ca cei care au participat la cruciade, de exemplu, aveau mustrari de constiinta?!
Nu, pentru ca si ei credeau, ca si cei care au colaborat cu bolsevicii, ca e bine ce fac, si cum fac.

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Bună observație! Sau ofițerii SS din Germania nazistă.

11 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Mulți au slujit Securitatea din idealism. Să vezi un interviu al lui Brucan în care vorbește de cât de fanatic era la tinerețe, că dacă ar fi rămas ca atunci l-ar fi omorât pe jurnalistul care i-a pus întrebarea.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

Care jurnalist? Care întrebare?

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Era un interviu cu Brucan despre abuzurile din comunism. Nu mai tin minte unde l-am vazut.

Răspuns utilizator avertizat
| LordCristobal a răspuns:

Ei nici nu stiau ce e aia constiinta deoarece securistii in general erau oameni fara scrupule si sadici.
Si multi care au fost securisti erau in general golani de cartier, ofiteri rusi, evrei sau romani instruiti in URSS si care au intrat in tara dupa 23 august 1944.Si mai erau si oamenii care voiau sa abia bunastare si statut social puternic si au ales sa fie turnatori.
In anii 50 sentimentul national era cat de cat puternic si niciun om cu principii puternice nu ar fi aderat la securitate.

| sabin89 explică (pentru LordCristobal):

Gheorghe Pintilie ăla pare să fi fost chiar o bestie. Am citit pe net câte ceva despre el.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Mustrați în sinea lor sau nu. Sper că ca toții criminalii să ardă veșnic în iad

| sabin89 explică (pentru DeMicUnCălător):

Ei, nici chiar așa. Să ardă și ei acolo câțiva ani, dar nu veșnic.

| nukeyly a răspuns:

S-au descurcat prinsi in situatia de la vremea respectiva, nu stiu pe careva sa se fi aruncat in gol sa se purifice, dar sa fie sanatosi oricum acum ii cam cauta pe toti ALA cu coasa si ce-i DUPA o sa vada ei daca au ales bine or ba.

| sabin89 explică (pentru nukeyly):

Ăla cu coasa își face datoria. Pe net scria cum explică Iliescu de ce pe el încă nu l-a găsit - pentru că ăla îl caută pe la pușcărie, iar el e acasă laughing Bine, el nu face parte din categoria securiștilor torționari. El e dintr-o categorie mai specială.