1- Prin Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, intrata in vigoare la 1 martie 2005, au fost supuse autorizarii si armele neletale. In aceasta categorie sunt cuprinse: pustile si pistoalele cu aer comprimat, pistoalele tip starter (cele cu ajutorul carora se da startul la competitiile sportive), arcurile, arbaletele si pistoalele de autoaparare cu gaze lacrimogene sau paralizante, ori cu gloante de cauciuc. „Toate persoanele care detin astfel de arme sunt obligate sa se prezinte la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, in vederea autorizarii", a precizat comisarul-sef Nelu Gruia, sef birou AEST.
Procedura autorizarii este insa doar o formalitate. Practic, posesorul unei astfel de arme trebuie sa vina la politie cu pusca, pistolul, arcul, precum si cu munitia aferenta si sa completeze o „notificare" (de fapt, o cerere-tip), la care sa anexeze - daca mai are - copii ale documentelor de provenienta (factura, chitanta, bon fiscal etc.). Dupa luarea in evidenta a armei si a posesorului acesteia, politia ii va elibera detinatorului un soi de permis portarma, denumit „certificat de detinator pentru arme neletale - persoane fizice".
2-O procedura asemanatoare trebuie sa urmeze si cei care doresc sa-si cumpere acum astfel de arme neletale. In urma completarii unei notificari la politie, i se da o adresa, in baza careia poate sa-si achizitioneze arma dorita in termen de 30 de zile. Apoi, in cel mult cinci zile, trebuie sa se prezinte din nou la politie cu arma si cu documentele de provenienta pentru a fi luat in evidenta si pentru a i se elibera certificatul de detinator, amintit mai sus.
Asa-numitele arme neletale pot avea efect mortal daca sunt folosite la distanta mica. Mai mult, arme neletale de genul pistoalelor cu gloante de cauciuc pot fi usor modificate pentru a deveni pistoale obisnuite, cu efect letal. Politistii considera ca legislatia in vigoare are anumite lacune. Spre exemplu, nu pot refuza nici o persoana, indiferent cât de lung are cazierul, in momentul in care solicita achizitionarea unei arme din categoria celor asa-zis neletale.
Pentru a putea achizitiona o arma neletala supusa autorizarii ai nevoie de urmatoarele documente:
- copie carte de identitate;
- cazier judiciar;
- aviz psihologic;
- fisa medicala;
- doua fotografii color 3/4 cm tip permis arma;
- taxa pentru eliberarea autorizatiei de cumparare si eliberare a permisului de arma achitata la Directia Financiara.
In cazul unei armele neletale supusa notificarii (pistol cu gaze) vei avea nevoie doar de o copie a cartii de identitate si de cazier judiciar.
Bună.
Îți ofer niște link-uri utile:
http://cartiere.ro/......-port-arma
http://www.politiaromana.ro/acte_necesare_permis_arma.htm
Baftă.
Pa, pa.