Din cite stiu, CI o poate retine doar organele de politie, supracontrolul poate lua doar datele de pe CI. Amenda se semneaza si trebuie sa aiba un spatiu daca esti sau nu de acord cu ea si din ce motive.
Nu au voie sa iti ia buletinul...supra controlul din cate stiam eu...are dreptul de a controla "nasul" si calatorii.amenda o semnezi numai daca vrei...nu esti obligat
De obicei "supracontrolul" contine si politisti deci de aia ti-au retinut buletinul.
Trebuie sa semnezi amenda sau procesul verbal daca esti de acord cu el (daca nu ai avut bilet si pentru asta ti-au dat amenda normal ca trebuie sa semnezi...atunci ce motiv ai avea sa nu o faci? )
Daca te consideri neindreptatit completeaza spatiul despre care a mentionat assiris... dar banuiesc ca deja tarziu.
Daca am inteles gresit da-ne mai multe detalii.
In cazul in care vine controlul si nu esti in regula cu biletul de calatorie, iti poate lua buletinul ca sa iti scrie datele si sa iti dea amenda.
supracontrolul este un control facut de niste persoane mai mari in grad decat obisnuitii controlori pe care ii vedem zi de zi... daca esti student/a, si ai legitimatie, iti poate cere buletinul ca sa confirme ca esti acea persoana, si nu ai legitimatia altei persoane
Doar angajatii politiei si organele vamale au dreptul de a-ti verifica actele de identitate, iar pentru tine este obligatoriu sa le prezinti!
1. Daca in grupul de supracontrolori nu este si unul de la politie, atunci...pace lor, echipa nu este constituita legal, conform legii! Ca urmare: le poti acuza de infractiune: constituire de grup infractional cu scopul de a insela publicul.
2. Daca este politist in echipa si esti "constatat" ca ai comis o contraventie, adica nu te-ai supus regulilor cfr, politistul iti poate cere pentru identificare CI. Daca nu, ii dai ce nume/adresa doresti, e problema lor daca te cred...
3. Daca politistul te-a legitimat, iti intocmeste un proces verbal de constatare, in care se scriu datele tale, data si ora, contraventia prezumptiva si descrierea detailata a celor constatate... Daca esti de acord, semnezi fara comentarii, iar amenda-ti va veni acasa... Daca nu esti de acord, organul de control are obligatia de a consemna EXACT punctul tau de vedere, cuvant cu cuvant, in rubrica obligatoriu-existenta in formular! Cel mai bine este sa scrii tu, personal, parerea ta. Daca se refuza sa fie scris exact parerea ta, tu ai dreptul de a refuza semnarea, ne fiind de acord cu cele scrise sau nu. In acest caz nu vei plati amenda, iar justificarea vei da instantei, cand (si daca) te vor chema in judecata.
In orice caz, daca nu semnezi procesul verbal, este dreptul tau.
Daca ai semnat spre acept, esti bun de plata.
Cum s-a mai zis, Politia iti poate retine buletinul, altcineva nu, nici macar pentru un minut. Ai dreptul sa refuzi semnarea amenzii, ai dreptul sa semnezi cu obiectii si chiar daca ai semnat fara obiectii poti face contestatie in termenul legal inscris pe procesul verbal.
Daca supracontrolul nu a fost constituit din minim doua persoane care nu apartin aceleiasi institutii, poti contesta procesul verbal in instanta, sustinand ca s-au facut presiuni asupra ta pentru a-l semna. In aceste conditii procesul verbal se va anula din lipsa de probe, cel care l-a intocmit trebuind sa demonstreze contraventia, insa pentru asta nu poate aduce ca martor un coleg de serviciu (asa se castiga multe contestatii pentru amenzi la circulatie, in lipsa probei video).