Conform Legii nr.263/2010, privind pensiile publice, citez:
"ART.85.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
ART.92.Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie."
Din analiza acestor prevederi rezulta ca sotul supravietuitor poate opta pentru oricare pensie oricand dupa moartea sotului si dupa ce a indeplinit conditiile de pensionare. Este o interpretare juridica a celor doua prevederi. Cel mai bine este ca vaduva sa se adreseze Casei de pensii publice din judetul sau de domiciliu si va afla cum interpreteaza acestia prevederile legale.
Vaduva are dreptul la pensie (de umras sau nu) daca a implinit varsta de pensionare.
Daca vaduva este pensionara si are cel putin 15 ani de casatorie cu decedatul atunci poate beneficia de pensie de urmas, aceasta fiind 50% din pensia decedatului. daca pensia vaduvei este mai mica decat 50% din pensia dec atunci e convenabil sa o accepte, dar daca o are mai mare decat 50% din pensia dec nu are rost sa mai depuna cerere.deci in concluzie nu poate avea 2 pensii si ca urmare o alege pe cea mai mare.Succes!
Chiar dacă au trecut 13 ani, de la moartea soțului, se mai poate cere pensie de urmaș dacă se constată că este mai mică decăt 50% a soțului decedat?
Offf. Asta nu mai stiu.trebuie intrebat la casa de pensii.ei sunt in masura sa te lamureasca fata de acest aspect.
Anastasia_Zirnea_1963 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
sabin89 întreabă: