Birocratia este modul in care se organizeaza oamenii, reprezinta tipul pur de dominare "legala", de aceea este cea mai justa si mai eficienta forma de organizare.
Birocratia este un sistem de organizare încadrat în teoria statului de drept, care functioneaza în mod specific si este structurat în mod ierarhic, având scopul de a administra un anumit volum de resurse prin intermediul unui personal specializat, sistem care pe lânga responsabilitati si atributii dispune si de o autoritate birocratica, limitata însa prin legi si regulamente.
În viziunea lui Max Weber organizarea birocratica reprezinta un tip de dominatie „rational-legala", în care autoritatea este fondata pe un statut legal, adica norme juridice definind de o maniera abstracta, obiectiva si deci rationala modul de exercitare a puterii. Weber crede ca birocratia are un rol esential în reglarea si controlul societatilor moderne. Pentru el, birocratia este imperios necesara mentinerii civilizatiei în societatea moderna.
Acelasi Max Weber sustine ca birocratia a aparut în evul mediu, odata cu dezvoltarea domeniilor regale si a societatii în general. Extinderea si complexitatea crescânda a domeniilor din societate, au determinat liderii din acele vremuri sa apeleze la anumite persoane care sa îi ajute în lupta de mentinere a autoritatii si a controlului asupra tuturor aspectelor societatii. Aceste persoane primeau sarcini administrative diferite. Odata cu dezvoltarea societatii, tot mai multe persoane au primit sarcini în administratie. În prezent, aceste persoane se numesc functionari si sunt organizati într-un sistem birocratic. Scopurile lor sunt aceleasi, si anume administrarea unor resurse si îndeplinirea unor atributii primite de la cei din conducerea statului.
Având în vedere faptul ca societatea este într-o continua dezvoltare, este normal si logic sa credem ca si acest sistem birocratic se dezvolta continuu. Evolutia societatii implica asadar cresterea numarului de functionari angajati în acest sistem birocratic. Birocratia se dezvolta datorita nevoilor noi care apar în societate, nevoi cum ar fi educatia tinerilor, strângerea taxelor si impozitelor, aducerea la cunostinta cetatenilor noilor legi si regulamente, împartirea dreptatii si multe altele.
Asadar birocratia are rolul ei bine definit în societate. Weber a evidentiat trei trasaturi importante ale birocratiei: diviziunea muncii, ordinea ierarhica si regulile impersonale. O birocratie care are aceste trei caracteristici va contribui la o dezvoltare rapida si pozitiva a societatii.
Lucrul bun pe care îl aduce diviziunea muncii într-o societate aflata în plina dezvoltare este cresterea calitatii „produsului final". Deoarece munca este împartita mai multor grupuri de indivizi, creste posibilitatea ca responsabilitatile împartite sa ajunga în posesia unor persoane specializate în domeniul respectiv, persoane cu competenta în rezolvarea respectivelor sarcini.
BIROCRAȚÍE, birocrații, s. f. Interpretare și aplicare a legilor, a dispozițiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înțelege spiritul; birocratism, funcționarism. – Din fr. bureaucratie.
AlexDorinel întreabă:
Classiffied întreabă: