Nu știu exact dar cred că ți-ai dat singur răspunsul... adică dacă ești închis pentru ceva infracțiune, poți ieși dacă plătești cu bani ceea ce înseamnă că ieși din închisoare pe cauțiune, și controlul judiciar înseamnă cu judecătoria trimite ceva polițiști să te verifice acasă dacă este totul în regulă că doar ai ieșit pe cauțiune! De-aia te controlează des, că poate mai faci vreo trăsnaie, acum ai înțeles? Vreau funda, dă-mi funda! )))
Cand o persoana e suspectata, pe buna-credinta, de safarsirea undei fapte ilegale, se pot lua masuri preventive.
Exista 5 masuri preventive. Retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestarea la domiciliu, arestarea preventiva.
Controlul judiciar pe cautiune e atunci cand persoana nu poate fi judecate in momentul de fata, iar in locul arestarii (sa zicem ca persoana are un loc de munca pe care il poate pierde daca lipseste) se poate plati o suma de bani, un bun sau o proprietate cu aceeasi valoare ca acea suma de bani pentru a fi lasat in libertate pana la data in care persoana trebuie sa se prezinte in tribunal.
Daca acea persoana lipseste din tribunal suma sau bunurile date in cautiune se confisca si savarseste inca o infractiune prin neprezentarea in tribunal.
Exista mai multe restrictii care se pot stabili in timpul cautiunii, de exemplu, persoana nu poate incalca o anumite limita teritoriala stabilita, nu poate exercita functia in care s-a comis fapta (de examplu un politist cercetat de coruptie nu poate profesa etc), prezentarea la sectia de politie ori de cate ori este chemat, etc.
FreddieM întreabă: