Sunt sinonime cuvintele...
STAT1, state, s.n. 1. Teritoriul si populaţia asupra cărora îsi exercită autoritatea această organizaţie; ţară. ◊ Loc. adj. De stat = a) care emană de la stat1; b) care e condus si controlat de stat1, care aparţine statului1; c) care angajează statul1, care se referă la stat1. ♦ Om (sau bărbat) de stat = persoană care are un rol important în conducerea treburilor ţării. 2. (La pl., în evul mediu). Denumire a organelor reprezentative din anumite ţări. 3. (Mil.; în sintagma) Stat major = organ de conducere a trupelor format din ofiţeri, care funcţionează pe lângă comandamentele marilor unităţi militare sau la nivelul întregii armate; sediul, localul acestui organ de conducere. - Din it. Stato, lat. status (cu unele sensuri după fr. 'etat).
Sursă : DEX'98 (39413) - LauraGellner
T'ARĂ, ţări, s.f. I. 1. Teritoriu locuit de un popor organizat din punct de vedere administrativ si politic într-un stat; p.ext. stat. ◊ Expr. Tara lui Cremene (sau a lui Papură-Vodă) = loc fără stăpân, unde fiecare face ce-i place, fără sa dea seamă cuiva. (Fam.) Te joci cu ţara în bumbi? formulă prin care se atrage atenţia cuiva că greseste atunci când subestimează o persoană sau o problemă. A plăti (cât) un colţ de ţară = a valora foarte mult. A pune ţara la cale = a) a conduce, a administra o ţară; b) (ir.) a discuta o chestie importantă (de ordin politic) fără a avea competenţa necesară; p. ext. a discuta multe si de toate. (Pop.) A se duce la ţară (sau în ţări) = a se duce în lume. Tara e largă = esti liber să faci ce vrei, să pleci unde vrei. La colţ de ţară sau la mijloc de masă si la colţ de ţară = într-un loc ferit de primejdii. Peste nouă (sau sapte) mări (si) peste nouă (sau sapte) ţări = foarte departe. A ajunge (sau a se face, a rămâne) de poveste în ţară = a i se duce cuiva vestea, a ajunge de pomină. (Fam.) A sta prost (sau rău) cu ţara = a nu avea bani. Tara nimănui = a) (în basme) ţară fără stăpân; b) spaţiu neocupat de armate între două fronturi de luptă; zonă neutră. ♦ (Intră în denumirea unor state sau ţinuturi) Tara Românească, Tările de Jos. ♦ (În vechea organizare politică si administrativă a României) Provincie. 2. Regiune, ţinut, teritoriu. ♦ Ses. 3. Locul în care s-a născut sau trăieste cineva; patrie. 4. (În opoziţie cu oras) Mediu rural, sat. ◊ Loc. adj. De (sau de la) ţară = de la sat; rural. II. 1. Locuitorii unei ţări (I 1); popor; naţiune; p. ext. oameni, lume. ◊ Expr. A afla târgul si ţara = a afla toată lumea. A se pune cu ţara = a intra în conflict cu toată lumea. 2. (Înv.) Populaţie de la sate; ţărănime. [Var.: (înv.) ţe'ară s.f.] - Lat. terra.
Sursă : DEX'98 (19470) - zorzonel
Poti alege ce varianta vrei...
Viorel2c, atunci cand copiezi ceva ar fi bine sa spui si din ce copiezi, in acest caz, Constitutia Romaniei.
1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
Orice ţară care are o legislaţie, o constituţie şi a cărei independenţă a fost recunoscută este un stat de sine stătător.