O somatie este un ordin emis de o autoritate prin care ti se cere sa faci ceva. ANAF-ul iti cere sa platesti ceva ce ii esti dator (poate un rest de impozit, daca ai avut vreodata alt venit decat salariul, poate o amenda). Nu e nimic grav sau de plans. Mergi frumos la sediul ANAF din orasul tau, intrebi la ghiseu ce ai de plata, functionara iti va spune, achiti tot acolo si gata.
Prin somatia de plata, ANAF-ul iti pune( imperativ!)in vedere ca trebuie sa platesti o datorie ( pe care o ai, probabil, la stat ). Informatii in legatura cu acea somatie vei obtine de la emitentul acesteia, adica de la ANAF --- mergi la sediul judetean al ANAF-ului, intai la ghiseul de informatii.
Eu am primit o somatie de la ANAF ca n-am platit CASS-ul. Cum eu fusesem angajat cu contract de munca si in acest caz CASS-ul se retine la sursa (angajator) eu nu aveam nici o vina. M-am dus, am luat o adeverinta de la angajator din care rezulta ca in perioada aceea mi-a fost retinut si platit CASS-ul si am facut contestatie in termenul legal (cred ca-i 15 sau 30 zile). Mi-a venit apoi decizie de anulare a deciziei anterioare. Daca ai fost angajat cu contract de munca trebuie sa faci la fel. Pacat ca n-ai spus ce scrie in somatie. Era mai simplu.
Mergi la biroul ANAF din orasul tau si vezi ce-i cu ea, de obicei primesti asa ceva cand ai de plata ceva diferente.
Trebuie sa te duci la ei și sa te pregătești psihic pentru ca sunt niște incompetenți ce fac abuzuri pe seama oamenilor corecți. Dacă somația este abuziva îi dai în judecata dar vezi ce avocat Îți alegi și sa mergi cu el la termene. Succes