| pierduta a întrebat:

Ce inseamna preavizul in cazul demisiei?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inseamna ca demisionarul mai trebuie sa lucreze o anumita perioada de la data depunerii cererii, respectiv cea prevazuta in contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca dar nu mai mult de 20 de zile lucratoare pentru angajatii cu functii de executie sau 45 de zile lucratoare pentru cei cu functii de conducere.
Angajatorul poate renunta la termenul de preaviz. Numai bine!

| fulgerul a răspuns:

Este cea mai mare prostie sa-ti dai singur preaviz la demisie.demisia fiind un act unilateral.Ori iti dai demisia pur si simplu ori din considerente nostalgice ori financiare depui preaviz.

| Ioandelasal a răspuns (pentru fulgerul):

Nu-ti dai singur preaviz. Acesta este prevazut in contracte si in Codul muncii, in cazul demisiei este in favoarea angajatorului (ii da posibilitatea sa caute un inlocuitor) iar in cazul demiterii este in favoarea salariatului (are timp sa-si caute un nou loc de munca).

| darrio2007 a răspuns:

Conform contractului trebuie sa mai lucrezi in preaviz.Ca te da patronul afara sau pleci tu.20 de zile.

| dragos9234 a răspuns:

Adica la urmatoarea abatere esti demis.

| maryus24 a răspuns:

Nu.

preavizul adica alea 14 zile care trebuie sa le faci inainte ca sa poti demisiona.nu poti pleca direct in ziua in care ai si scris data. trebuie sa mai stai 14 zile la firma respectiva cred

uite aici detaliu complet! FUNDA

aspuns: Odata cu intrarea in vigoare a Legii 40/2011, articolul 79, alineatul (4) din Codul muncii se va modifica in urmatorul sens: Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, termenul de preaviz in cazul demisiei salariatului nu va putea fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, aceste termene fiind deci un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului.

Din aceasta perspectiva prevederea in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei de 15 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 30 de zile pentru salariatii cu functie de conducere, termene stabilite anterior datei intrarii in vigoare a Legii 40/2011, nu sunt de natura a atrage in mod necesar modificarea prin ac

| fulgerul a răspuns (pentru maryus24):

Vad ca te straduiesti, insa eu daca ii pun angajatorului demisia pe masa si plec, el ce-mi poate face?

| maryus24 a răspuns (pentru fulgerul):

Nu stiu neaparat daca iti poate face ceva (eventual banii aceea pe care ei ii tin garantie ) nu iti semneaza demisia, si nu iti dau banii pe care ii mai ai de primit (eu cand am lucrat plata o primeama in urma cu 2 saptamani. adica acele 2 saptamani erau garatnie in caz ca plec fara preaviz nu ii primeam.

| IngridBeatrice a răspuns:

Bună, informații utile despre preaviz am găsit aici: https://cariera.ejobs.ro/cerere-demisie/

| Scripi a răspuns:

In contractul pe care il ai facut scrie despre asa ceva nu va mai certati: unu spune 14 altu 20 de zile. uitete pe contract si iti zice de obicei ii de 15 zile...depinde de firma. Sa te uiti pe contract

| Ana_Cristina_Cosma_1977 a răspuns:

Care e diferenta dintre demisie si preaviz?