| mariazet45 a întrebat:

Ce inseamna redistribuire, nu inteleg cum se face ca au castigat unii la alegeri si au iesit altii parlamenteri?

Răspuns Câştigător
blonda_suprema
| blonda_suprema a răspuns:

Nici eu nu inteleg cum vine asta. E cam ciudat, nu?

3 răspunsuri:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Pai dupa cate am inteles cine a luat din prima 50+1% din buletinele de vot a intrat din prima. Ceilalti desi au fost primii nu au avut numarul necesar si atunci a contat cat a luat partidul pe total tara (adica cat % din voturi) si s-au impartit corespunzator la partidele care au trecut pragul electoral (necesar era 5% din voturi). De aceea sunt situatii in care desi oamenii erau pe locul 2 in alegerile populatiei au intrat totusi si si-au devansat oponentii care au facut mai putin ca partid pe total tara. Naspa lege, dar ei au facut-o... Cred ca la viitoarele alegeri se va da o lege noua sau nu se va mai vota uninominal, ca pana la urma tot partidul alege.

| delia_8014 a răspuns:

ehhh, vremea lui caragiale nu s-a sfirsit deoarece parlamentarii romani au votat o lege a uninominalului pe care nu o inteleg nici ei, din pacate; ideal ar fi sa citesti integral legea; citeva idei esentiale: 50% din locuri sunt ocupate de cei ce au ocupat primul loc in colegiu si restul de 50% proportionale pentru a compensarea disproportiile; practic, in cadrul aceluiasi partid se "filtreaza" cei care au obtinut cel mai mare numar de voturi

| felician a răspuns:

Buna rroxi nu ati rasp la intrebare dar ati multumesc pentru raspunsul dat si vreau sa spun ca unii au cam uitat ca suntem o tara libera si scriem cum vrem si asa mai departe dar unde vreau sa ajung fata respectiva nu stie anca, ca aici este un site an care lumea se ajuta si eu ati multumesc pentru compatimire. am citit toate antrebarile tale si vreau sa spun ca nu am un rasspuns la ele dar le vei gasi an acest site multa lume te va ajuta asa cum ai facut-o tu pentru mine ati multumesc.