Inseamna sa ai niste standarde in ceea ce priveste economia si societatea.
Exista multi termeni care iti definesc afilierea politica (Socialist, conservator, liberal, progresist, capitalist, etc.)
Cel mai usor este sa te folosesti de termenii de "Stanga" si "Dreapta".
Din punct de vedere social:
- Stanga este liberala. Crede in egalitatea intre oameni (dreptul la casatorie LGBT, dreptul femeii la avort, etc.).
- Dreapta este conservatoare. Crede in pastrarea traditiilor (casatoria doar intre femeie si barbat, dreptul copilului nenascut la viata).
Din punct de vedere economic:
- Stanga doreste ca statul sa controleze ceva mai mult gestiunea finantelor companiilor. Taxe mai mari pentru cei bogati. Doreste sa mentina egalitate in averile oamenilor.
- Dreapta doreste o economie liberala in ceea ce priveste companiile. Statul nu se implica in gestiunea finantelor companiilor. Statul nu ia bani de la cei bogati pentru a da celor saraci.
Afilierea politica o descrii prin "Stanga" si "Dreapta" din punct de vedere economic si social. Poti detalia si prin termenii pe care i-am enumerat la inceput.
In Romania stam destul de rau la a sti ce inseamna afiliere politica. Pana si partidele politice nu stiu clar ce afiliere politica au. USR se declara de centru-dreapta, insa eu pe partea de social ii vad clar pe stanga (sunt de-acord cu casatoria lgbt, progresismul, etc.). PSD se declara de stanga, insa, eu ii vad de dreapta pe partea de social.
Sa tii partea unei parti politice, sa fii de dreapta sau de stanga, sa fii membru de partid.