Sunt de parere ca doar cresterea productiei interne si de asemenea cresterea exporturilor pot ajuta.Si faza cu investitiile straine e de rahat. Poate investitiile noastre in turism, atragerea turistilor din afara tarii. Un guvern mai ferm care sa nu mai cedeze la presiunile sindicatelor. O lupata anticoruptie reala.
Astea pe plan local, la nivel mondial nu stiu sigur nimic.
Eu cred ca ideea lu negru e buna. sa bagam bani in infrastructura si in educatie. n-o sa mai dam in gropi fiindca suntem mai luminatsi, fiindca e trotalu bun si au pus governantii bec la felinare.
Criza este un lucru inventat! Ea nu exista decat teoretic doar pentru a face rau lumii. Practic este o smecherie la mijloc
In spatele acestei crize financiare parerea mea este ca s-a dat un "tun"extraordinar de mare.masuri...cred ca ar trebui sa producem si sa cumparam produse romanesti... poate asa cat de cat se mai amelioreaza putin criza la noi in tara
Un documentar din care putem invata cate ceva despre cum a inceput criza economica:
http://news.anunt.ro/index.php/Video/
Merita vazut.Este foarte interesant ca sa nu mai vb aiurea ca aceasta criza este inventata!
Va multumesc pentru raspunsuri, insa nici unul la obiect. faptul ca aceasta criza a fost provocata cu buna stiinta sau ca ne-am trezit cu ea fara sa ne intrebe, este un lucru irelevant.important acum este sa iesim din ea. aveti vreo solutie?
Masurile anticriza sunt descrise in orice manual de economie si se reduc practic la doua mari directii:
- reducerea fiscalitatii
- stimularea creditarii
Acuma nu ma intrebati de ce la noi s-a procedat intotdeauna pe dos...
Pentru regis
daca aceste doua masuri sunt suficiente, atunci de ce tarile puternic industrializate nu au reusit sa le puna in practica si sa iasa din criza?
Criza face parte din acea vreme de mare stramtorare.nu o putem opri ca stapanitorul veacului acesta isi face treaba incet si sigur. o masura? instararea imparatiei lui DUmnezeu. el va locui cu ei si va sterge orice lacrima din ochii lor.nu va mai fi moarte nici boala nici batranete caci toate cele vechi vor fi trecut, si va fi un cer nou si un pamant nou.argument? Dumnezeu nu mintesi isi tine fagaduiala in veac.
@emilmanta: nu este vorba de doua masuri, ci de mai multe masuri care duc inspre cele doua directii. Iar daca vei studia putin reactia unor tari dezvoltate, vei avea surpriza sa constati ca exact asta incearca sa faca. Franta de exemplu se chinuie sa scoata impozitul forfetar pe care noi incercam sa il introducem acum, Comisia Europeana se zbate pentru reducerea TVA-ului in statele membre, Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la 1.25% (in octombrie 2008 era 4.25%). Pana si tari ceva mai apropiate de noi, cum ar fi Cehia si Ungaria, au redus impozitul pe profit, e drept, doar cu 1%.
Completare la ce am scris mai sus: relansarea economiei nu va veni peste noapte. Economia se prabuseste brusc si creste lent, unii apreciaza ca efectele crizei de astazi vor disparea doar prin 2020.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.am pus aceasta intrebare nu pentru a da citate din tratatele de economie, ci de a incerca sa vedem imaginatia fiecaruia. daca tin neaparat sa caut un raspuns pot citi si singur tratatele si cursurile de economie.inca o data va multumesc si am observat ca numai o singura persoana a inteles cu exactitate ceea ce am urmarit prin aceasta intrebare. drept urmare am si ales-o drept castigatoare.sorry,vroiam sa am de unde alege, insa...,
@emilmanta - Mda, eu cel putin am raspuns ca si cand ai fi intrebat la modul serios, acum imi pare sincer rau ca am facut-o. Nu pentru raspunsul castigator (nu sunt deloc curios de punctaj), ci pentru comentariul tau anterior. Dar acum dupa ce ai ales, fa te rog singur un exercitiu de imaginatie si spune-ne CINE trebuie sa ia masurile de crestere a productiei interne si a exporturilor.
Pentru regis.
sincer, imi pare rau ca iti raspund cu intarziere, insa chiar nu mi-am mai aruncat privirea asupra intrebarii.banuiesc ca tu ai avut cele mai curate intentii in raspunsul tau, si cred ca ai avut si capacitatea sa nu il cauti pe google si sa dai copy/paste.insa eu cred ca acest site este deschis pentru a ne pune la incercare imaginatia noastra, de aceea am si pus acea intrebare. poate ca m-am inselat eu.scuze.insa intrebarea, chiar daca am spus ca vroiam sa ne solicite imaginatia, a fost pusa la modul cel mai serios. iar cat priveste intrebarea ta, cine trebuie sa ia masurile de crestere a productiei si de crestere a exporturilor, vreau sa iti raspund intr-un alt mod:pana cand tarile dezvoltate nu vor fi trecut de criza, noi chiar nu putem face nimic.si cu siguranta imi dau seama ca stii si acest lucru, anume, ca noi romanii am intrat in criza datorita valului.deci,este greu sa iesim singuri din aceasta criza. orice am face.
Ai inteles gresit intrebarea mea... Era o intrebare la care nu puteai raspunde, pentru ca nici cresterea productiei si nici cresterea exporturilor NU SUNT MASURI ANTICRIZA. Asta pentru ca Guvernul, Parlamentul, BNR sau orice institutie a statului NU POATE SA LE CREASCA pur si simplu. Bineinteles ca prin dezvoltare economica se iese din criza, insa asta este un scop, nu un mijloc. Din pacate sau din fericire, singurele parghii pe care statul le are in acest sens sunt fiscalitatea, dobanda de referinta si cheltuielile publice. Pe ultima am eliminat-o pentru ca in Romania s-a dovedit ca atunci cand se face o investitie imensa, majoritatea banilor intra in doar cateva buzunare, prin urmare nu va fi niciodata eficienta.
Efectul il traim cu totii in prezent, mai mult sau mai putin.Ca sa poti solutiona o problema, oricare ar fi ea, trebuie sa-i cunosti cauzele, orginile, sa le constientizezi in primul rand si apoi sa gasesti solutii.
Oare chiar e criza, sau revenire la normal?
Termenul de "criza" a inceput sa fie utilizat ca mijloc de eschivare si explicare a unor actiuni esuate. Daca nu avem un loc de munca dam vina pe criza. Daca au crescut dobanzile la creditele bancare, tot criza e de vina.
Dar oare nu noi am provocat criza asta? Nu avantul excesiv sta la baza ei?
Pur si simplu acum invatam adevarata valoare a banului si greutatea cu care se obtine.Invatam sa apreciem mai mult unele lucruri si sa fim mai cumpatati, ca doar "nu tot ce zboara se mananca!"
Situatia din prezent este rezultatul actiunilor noastre, care "caramida cu caramida" s-au adunat pana au format un "zid" de care ne-am lovit cu capul.Si acum ne doare si ne vaitam si dam vina pe altii.
Va dau niste exemple banale: am ajuns sa ne bagam in credite mai mult decat putem duce, doar pentru a avea un confort sporit (credit pentru plasma, desi mananc pufuleti toata ziua si merg cu troleul; sau vreau o petrecere demna de trecut in istorie de ziua mea de nastere, dar nu am bani destui, dar imi fac credit pe 10 ani si "sparg gura targului").
Da, ce va spun e real! Inconstienta totala gasim la acesti oameni!
Acum zicem "ce bine era daca aveam niste bani pusi deoparte!" Normal ca era bine.Acum puteam sa-mi schimb mobila din living, ca aia de acum 3 ani nu mai e la moda; si vecina de vis-a-vis si-a luat credit sa-si remobileze toata casa.Eu de ce sa fiu mai prejos?
Asta este mentalitatea romanului.Nu folosesc termenul "era", fiindca se pare ca la noi nu functioneaza morala cu "omul din greseli invata", ci "pasesti din greseala in greseala".
Deci, "criza" asta, cum o numesc multi, de fapt ne EDUCA si invatam ce inseamna sa nu-ti cunosti limitele.Doar expresia " cu cat ai mai mult, cu atat cheltui mai mult" e cat se poate de reala. Diferenta e ca nu toti inaintam cu pasi marunti, ci in salturi cat mai mari, pentru a ajunge in varf si a cadea de acolo.
• O gestionare cat mai sanatoasa si riguroasa a resurselor/capitalului ar fi o solutie anti-criza.
Nu suntem noi in masura sa judecam actiunile Guvernului. Oricum, se relateaza doar ce este convenabil si care sa nu provoace o revolta a populatiei. Datorie externa avem oricum.
Iar daca rumegam un pic " criza" asta, toata lumea discuta despre ea ca fiind "barfa zilei", dar nimeni nu stie exact efectele si ce anume a declansat-o.Pareri sunt multiple.
In Romania s-a agavat odata cu caderea pietei imobiliare, care de fapt reprezinta o revenire la normal.Preturile vehiculate erau exagerate si nejustificate.
Oricum Romania functiona mai mult ca un "producator" pentru export si un mare consumator de produse din import.Probabil ca revenirea la stadiul de producator ar mai diminua-o.
Probabil ca va mai dura inca 2 ani buni pana la iesirea din criza.
Acest raspuns l-am mai dat si in cadrul altei intrebari referitoare la criza.
anonim_4396 întreabă:
UnBaiat439 întreabă: