| vladmarius a întrebat:

Ce organ are atributia de a controla constitutionalitatea unei legi abrogate? Multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In Romania constitutionalitatea legilor este controlata de Curtea Constitutionala a Romaniei.
Poate fi supusa controlului si o lege deja abrogata la data sesizarii CCR daca de prevederile ei depinde hotararea intr-un proces.

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

CCR nu judeca procese, de alea se ocupa Inalta Curte de Casatie si Justitie. CCR nu se sesizeaza in legatura cu hotararile dintr-un proces al unei instante din Romania si nu are calitatea de a schimba hotararea, acolo responsabila e Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Art.11. - (1) Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează:
A. Decizii în cazurile în care:
a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
b) se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, înainte de ratificarea acestora de Parlament, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
c) se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial, precum şi a celor ridicate direct de Avocatul Poporului;
e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;
f) hotărăşte asupra contestaţiilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid politic.
B. Hotărâri, în cazurile în care:
a) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului;
b) constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului;
c) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;
d) verifică îndeplinirea condiţiilor pentru exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.
C. Avize consultative pentru propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României.
(2) Deciziile şi hotărârile se pronunţă în numele legii.
(3) Deciziile, hotărârile şi avizele Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Nu mie trebuia sa-mi raspunzi, stiu foarte bine atributiile CCR.
De unde ai tras concluzia ca eu am spus ca CCR judeca procese?

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

"Poate fi supusa controlului si o lege deja abrogata la data sesizarii CCR daca de prevederile ei depinde hotararea intr-un proces."
Ceea ce ai spus e cam ambiguu, dar CCR nu sta sa analizeze eventualele hotarari ale proceselor, ci doar daca prin adoptarea sau abrogarea legii respective se respecta Constitutia.

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Am puternica impresie ca nu esti jurist. Daca ai fi ai sti ca si partile dintr-un proces, aflat pe rolul unei instante de judecata, pot ridica exceptia de neconstitutionalitate a unei prevederi dintr-o lege, prevedere care are relevanta in acel proces si de care poate depinde hotararea din acel proces. Se incadreaza exact la alin.1, lit.A.d) din prevederea citata de tine.

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca anumite prevederi nu sunt constitutionale, nu trebuie sa treaca de CCR si sa fie trimise inapoi in Parlament pentru modificare.
Daca CCR ajunge sa-si dea acordul asupra unor legi cu prevederi neconstitutionale atunci rolul sau nu mai este indeplinit si devine o alta institutie a statului incompetenta si supusa intereselor politice diferitelor partide aflate la putere.
Iar daca o parte dintr-un proces "reclama" neconstitutionalitatea unei prevederi, asta nu inseamna ca este si adevarat sau ca legea trebuie schimbata pentru a favoriza acel proces, acel caz, acea situatie, poate unica in Romania. In statul democrat conteaza majoritatea.

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Esti pe langa subiect si nu trebuie sa-mi explici mie ce face ori nu CCR.
Utilizatorul a intrebat doar ce organ are atributia de a controla constitutionalitatea unei legi abrogate si eu la asta am raspuns.
Hai sa terminam discutia, ca n-are nici un rost continuarea.

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu e cazul sa fii ingamfat.

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Nu sunt deloc ingamfat, n-ar avea nici un rost. Doar ca, spre deosebire de tine, eu chiar stiu despre ce vorbesc, sunt jurist vechi si cred ca unul destul de bun. Tu incerci sa vinzi castraveti la gradinar si daca nu-ti reuseste vad ca ma etichetezi. Ti-ar place sa fac si eu la fel?

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ingamfarea e atunci cand ne ascundem in spatele unui titlu, unei diplome, exact ceea ce faceti dvs. de multe ori.
Deci eu nu stiu despre ce vorbesc? laughing Sa inteleg ca numai juristii studiaza CC si ei ar trebui sa vorbeasca despre. Si asta e ingamfare.
Nu cred ca experienta dvs. se bazeaza pe CC care e un mediu foarte restrans.
Deja m-ati etichetat, daca nu reusiti sa va dati seama e grav. Vedeti, in timp ce dvs. ca jurist(unul bun si cu experienta pe care n-o pun in discutie) ganditi doar in limitele legii, noi, astia mai tineri si mai prosti, lipsiti de experienta si fara sa fim juristi, gandim dincolo de lege in limitele eticii si moralei, limitele statului lui Hobbes, in limitele liberalismului lui Locke, si altii despre care n-are rost sa va vorbesc, nu de alta, dar sunteti jurist.

Eu zic sa va rezumati la copy-paste asupra legilor pe care le cer utilizatorii pe site.
Numai bine!

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Vad ca n-ai inteles sau nu vrei sa intelegi, ceea ce este si mai grav. Poti gandi ce vrei si chiar sa-ti expui gandurile, asta nu inseamna si ca sunt corecte sau ca ai dreptate.
Utilizatorii care pun intrebari vor raspunsuri in limita literei si spiritului legii, nu vor pareri asupra ei.
Daca tie iti place sa bati campii, asupra ceea ce nu te pricepi, este strict problema ta.
Ingamfare este ceea ce spui tu, ce spun eu se cheama competenta si raspuns la obiect.
Si cu asta chiar ca am terminat.

15 răspunsuri:
| BiuL a răspuns:

Pfai am avut si eu intrebarea asta acum 3 ani dar nu mai imi amintesc exact... Curtea Constitutionala controleaza constitutionalitatea legilor, insa fiindca legea in cauza e abrogata chiar nu vad ce sens ar mai avea sa ii controloze cineva constitutionalitatea. Trimite-i mail seminaristului daca poti, sa intrebi.

| stpu a răspuns (pentru BiuL):

Daca prin abrogarea acelei legi cetatenii sunt privati de anumite drepturi si libertati prevazute de Constitutie, atunci CCR se sesizeaza si decide ca abrogarea legii respective este impotriva Constitutiei si va impiedica acest proces. Asta e sensul.

| doctorandus a răspuns:

Pai daca e abrogata, ce pana mea sa mai controleze la ea?

| GGUESS a răspuns:

Curtea Constitutionala controleaza constitutionalitatea legilor

| gabyS98 a răspuns:

Curtea constitutionala