Gratierea este o idee buna, dar nu asa cum s-a prevazut in OUG redactat de Guvern.
Asa fiind sunt justificate manifestatiile si Guvernul ar trebui sa tina seama de ele si de parerile celor avizati.
Mi se pare ca e un instinct de turma. Poate doar mi se pare. Prea multa ura transmisa pe Facebook oamenilor usor influentabili, ipocrizie in strada; nu ar trebui sa mergi la protest cu copiii si nu pentru a te simti bine alaturi de prieteni sau sa te duci daca prietenii tai se duc doar pentru a fi "trendy". Si mai ales nu te duce acolo cu "Cine sare, vrea schimbare", nu faci parte din nici o galerie. Daca esti intr-adevar indignat arat-o. Lozincile sunt absolut penibile sau cel putin unele dintre ele, care fac referire la trecut. Nu ar trebui sa ceri interzicerea RTV-ului si Antenei 3 doar pentru ca ti se pare tie ca au anumite inclinatii politice. Sa fim seriosi, toate televiziunile au. Nu iti place, nu te uita. Nu trebuie sa fii impotriva guvernului numai pentru ca presedintele este, desi nu ar trebui sa fie. Cred ca ar trebui sa-i acordam timp si sansa acestui guvern.
Daca protestatarii au bifat toate greselile enumerate de tine mai sus, care ar fi reactia potrivita si corecta in fata proiectului?
Daca situatia nu ar fi atat de clara din punct de vedere politic, cel putin pentru mine, reactiile ar fi unele normale, nu cu lozinci politice, ci cu unele care se bazeaza strict pe legea gratierii (asa cum unii protestatari au zis); nu stiu, mi se pare ca toata treaba asta a luat o intorsatura politica, Iohannis si PNL se folosesc de asta pentru a le face viata grea guvernantilor si a le deteriora cat mai tare imaginea in fata oamenilor si a celor care i-au votat, in special.
O manifestatie de strada nu e o parada militara, unde defilizeaza, perfect organizat, cei mai frumosi si bine educati luptatori ai natiei. La o manifestatie de strada vor veni cele mai diverse categorii: tineri si batrani, care militeaza sincer pentru o cauza (sociala, politica, civica etc.), agitatori si infiltrati ai partidelor adverse, oameni inspirati in rima si retorica placardelor, dar si mai multi fara un niciun talent in oratoria colectiva a multimii. Da, protestele au fost politizate, insa aceste deturnari ale miscarilor de strada se intampla peste tot si oriunde. Asta nu trebuie sa ne faca insa sa inchidem ochii si sa ignoram energia spontana si vulcanica din spatele acestor miscari. La fel de dezorganizati, manipulati, incoerenti si neacordati au fost si cei care au iesit in strada in 1989. Insa energia colectiva i-a unit pe toti intr-o masa care a zdruncinat in mod fatal sistemul.
Sa stii ca nu protestatarii gresesc cel mai mult, ci guvernul, care ii zgandare cu un proiect nesimtit de lege, ascuns in timpul programului electoral (desi acum e trambitat ca fiind o masura umanitara de care toata Romania are nevoie), dar care a fost rapid si secret definitivat imediat dupa alegeri. Sunt de acord, guvernul are nevoie de timp pentru a-si implementa promisiunile, tocmai de aceea un proiect de lege care nu are nicio legatura cu programul de guvernare si care s-a dorit a fi urgent, e o mare greseala. Si e exact genul de greseala care va atrage, in replica, reactii mai mult sau mai putin gresite si din partea societatii civile.
Viata grea isi fac ei singuri nu le face nimeni nici o problema, se pare ca astia de la psd atit pot atit ii duce mintea, numai la furat se gandesc. Daca se ocupa de treburi serioase, de ce au nevoie romanii nu iesea nimeni nicaeri.Si na spus nimeni sa dea jos guvernu, oamenii is impotriva hotilor, a astora care vor sa schimbe legile, care si asa is vai de mama lor.Tu se pare tii partea astora, a psd-ului ca altceva nu vad din pozitia ta ce ai afisato.Adica prima masura a psd asta era,grija lor asta e sa dea drumu la puscarii, ca restul e numai lapte si miere, oamenii o duc cel mai bine totui perfect.Ei nu-s capabili de nimic, is zero, habar n-au ce sa faca, au ajusn acolo si primul gand ce lea venit a fost sasi scoata oamenii din puscarie.Adica lasi spitatele dale la jalea ca doara nu se trateaza ei in spitale, ei au bani furati merg in strainate daca e ceva, deci nu-s curiosi de spitale.Scolile la fel,mai ales la tara,aia is vai mama lor cade cladirile pe ei,dar lor le pasa doar de puscarii si tu ai curaju sa vii sa spui ce au oamenii cu ei? Pai daca gandesti in halu asta e clara. Puscariasii is ultima roata la caruta,ar trebuie sa fie ultimii la care ar trebuie sa se uite societatea.Un puscarias e acolo nu ca facut bine tu te auzi ce spui oare? Esti la puscarie stai acolo nu te-a bagat nimeni cu forta tu ai ales asta. Iara banditii astia din psd si din toate partidele politice,pentru ca toti is hoti cauta sa schimbe legea sa isi scoata tovarasii afara,si pe viitor sa nu cumva sa cada si ei acolo,de aia ii intereseaza puscariile, ca stiu ca s-ar putea sa le faca si ei o vizita, de restul spitale, scoli ei nu-s curiosi, isi duc copii la scoli pe afara sau prin marile orase si aia e tot, unde ei nu folosesc ceva sa stea asa.Deci tara avea de toate si ramase puscariile de rezolvat cretinii astia, niste scursuri alea societatii au ajuns sa conduca tari asta se intimpla.Asa se intampla cand lasi prostimea sa voteze,cand le dai putere.Ce tot tragi cu presedntele cu pnl ce aia nu-s hoti sau cum? Ti se pare ca presedintele e cinstit? Pai nul lasi pe ala sa fie ministru ca este infractor dar il pui sa faca legi,il pui seful parlamentariloe,asta e de rasu curcilor pai stai pe pozitie dal afara de peste tot,vino tu ca prsedinte cu propuneri de schimbare a legii daca poate sa faca asta, sau daca no poate face el personal sa caute portite, sa caute pirghii prin care ar putea, sau macar sa incerce lucru asta, schimb legea ca infractorii sa nu mai aibe ce cauta in nici o cftie publica, nici femeie de servici la primarie sa nu ai voie daca ai fos condamnat.Asta e legea buna, asta trebuie sa faca un politician daca e cinstit.Tu esti cu psd tragi pentru aia de ce habar nu ai nici tu.Ti se pare logic ce fac ei pentru ca asa tiau zis ei si tu normal le dai dreptate, ca de aia iai ales sa gandeasca ei pentru tine.Nu a luat nimic nici o intorsatura, aia trebuiesc dati jos daca strada cere, si cere ceva clar, neschimbarea legii, puscariasii trebuie sa ramina acolo.Ma uit frate si aud vai ne da europa amenda ca puscariile is praf.Dar restul tarii cum este? Cum este sistemu sanitar,cum este invatamintu? Mai praf asa este pai sa vina europa sa vada,eu daca eram guvernant ma luam cu aia in bete,nu le plateam absolut nimic,sa imi dea amenda,sa vad au curaj sa ma dea afara din europa i situatia asta naspa in care se afla toata europa? Pai romanii is niste lasi, niste prosti, ma refer la banditii astia care fura tara. Daca erai interesat de tara te luai in bete cu europa, da da asa cum auzi acum se poate, aia tremura, fac pe ei daca cumva o tara ar cere iesirea sa sa vina ei sa zica gata va dam afara.Asa ceva nu o vor face indif ce le-ai spune, pentru ca ei nu asta vor, nu mai vor probleme si mai ales chestii de astea cu iesirea din uniune a vreunei tari.Pe asta mas baza si mai lua cu ei de gat.Lasa-ma frate ca eu am spitale, eu am scoli de reparata de intretinut, aia puscariasii asa sa stea, sau sa dea europa bani sa faca europa puscarii daca asta este pripritatea lor numarul unu.In aramata pe vremuri soldatii stateau stii citi intr-o camera? Habar nu ai erau si cate 30-40 intr-o camera pat linga pat, paturi suprapse etc iar aia nu se plingeau si nu erau infractori.Nu stiu citi ani ai dar gandesti naspa de tot.Pct de vedere politic? Pai noua aia ne trebuie acum politica? Noua ne trebuie cineva sa faca treaba nu gargara nu hotie,nu politica,faci politica cand tara merge bine,nu cand oamenii is vai de iei traiesc de la o zi la alta fara nici o speranta a zile de maine.Voi pe astia ii aparati? Cind se incalca legea se poate iesi in starda fara nici o autorizatie fara nimic.Tu esti pus acolo nu ca esti patron, nu esti pe mosia lu tactu, esti pus acolo de oameni sa lucrezi pentru ei, deci guvernu, parlamentu is muncitorii tarii ai poporului nu sunt sefii nostri, aia e marea magarii a romanilor ca ei nu gandesc asa.Deci ala trebuie sa imi faca mie tie bine nu lui.Ei ar trebuie sa se lase pe ei sa a sigure tarii ce trebuie.E ca si cum tu ai o familie esti capu familiei si trebuie sa faci pentru copii tai, te lasi pe tine si le dai lor ce treb.Asta trebuie sa faca cretinii astia, nu sa isi scoata tovarasii din puscarii, sa isi asigure spatele ca nu or sa ajunga si ei acolo, nici daca ar fi sa fie sa zicem pentru puscarisii pentru toti nu-i corect, aia trebuie sa stea acolo pentru ca au gresit.Si nu doar s-a stea, trebuiesc pusi la munca, la munca frate, la curatenie in oras, la dat zapada cate munci nu ar fi de facut in orase.Nici nu ai avea nevoie de angajati la primarie i-as muncii de dracii ar iesi din ei sa ii invat sa ii educ ca sa nu ai intre acoo de altadata.Asta e legea asa trebuie sa se procedeze. Iara aia care au furat, sa li se ia tot ce au.Sa iti dau un ex simplu.In america daca esti prins ca ai furat ma refer astia milionarii stii ce se intampla asa dupa tine? Iti iau tot ce ai dar tot absolut iti lasa doara o casa unde sa stai, indiferent cit ai furat, sau pe ict teau prins ei cai furat.Mai simplus spus dacaa esti dovedit ca ai furat un milion si tu ai averi de miliarde tia luat tot absolut tot.In ro nici ce au furat nu le ia statu de ce? Pai la fel ca asa au facut ei legile, ca legile au facute de hoti, aia e tot.In loc sa vina sa modifice legile sa le faca mai bune ei isi fac legi tot pentru ei.Asa ca nu le mai tine partea, gandeste ca de aia ti-a pus cineva capu ala pe umeri.Imaginea si-o face fiecare om singur, nimeni nu spune altceva decat ce le arati tu, si daca tu arati oamenilor ca esti prost ca esti hot oamenii ce vrei sa spuna? Spune ceea ce tu singur arati.
Nu e mult de comentat. "Anti-gratiere" nu e ceva normal. Gratieri se fac in toate tarile civilizate. Gratierile se fac conform legii, deci nu e ceva de neacceptat. "Anti-gratiere" e ceva negativ, e ca si cand as dori raul cuiva.
Omiti un amanunt esential si nu stiu daca o faci din necunostinta, sau cu rea intentie. Gratierile se fac de regula in mod nominal, nu la gramada, sau prin proiecte de lege dezbatute si bine conturate, nu prin ordonante de urgenta rapide si tainice. In concluzie, "anti-gratierea" nu e obligatoriu nici anormala, si nici negativa.
Nu stie PSD cum sa fure mult mai mult si mai rapid. Legea asta e numai la parlamentari, oameni politici, nu la oameni care au fost inchisi pe nedrept.
Daca se aplica aceasta lege(slabe sanse) s-ar putea sa se duca pe p... tara, mai rau decat acum(parca incepeam si noi sa ne relansam in lume). Nici in tarile din Africa nu gasesti asa ceva, doar in Romania, hai sa vina toti teroristii sa bombardieze tara(si in parlament au venit, deci numai e mult) sa ne mai linistim putin.
Cea mai mare idiotenie. Nu este posibil asa ceva in Romania. Nu imi vine sa cred in ce tara am ajuns.
Gratierea sau anti-gratierea?
Lacatusw2005 întreabă: