| andytza a întrebat:

Ce parere aveti de pedeapsa capitala?(In ziua de azi inchisoarea, nu face decat ca, un delincvent sa iasa mult mai rau decat a intrat si sa beneficieze de mult mai multe lucruri decat in libertate.)Credeti ca recidivistii se mai pot integra in societate(asta in cazul in care si-au schimbat ideea despre viata)?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Nu cred ca o mana de oameni ar trebui sa aiba dreptul de a hotari asupra vietii si a mortii, indiferent daca din punct de vedere moral cel condamnat ar mai avea sau nu dreptul sa traiasca. E una sa consideri ca este prea riscant pentru societate ca acel om sa fie lasat in libertate si alta sa consideri ca trebuie ucis. Omenirea are pretentia ca a evoluat de la biblicul ochi pentru ochi si dinte pentru dinte si cred ca inchisoarea pe viata este o pedeapsa suficienta pentru orice fapta. Daca totusi argumentele de acest gen nu sunt suficiente, e destul sa ne gandim ca s-ar putea produce o greseala, sa fie condamnat la moarte un om nevinovat. Daca un singur om nevinovat ar putea fi salvat astfel de la o astfel de executie, cred ca merita sa ne asumam "riscul" de a nu accepta pedeapsa capitala, indiferent de gravitatea infractiunilor savarsite.
In privinta reintegrarii recidivistilor in societate, sa recunoastem ca este o utopie. Oricate eforturi s-ar face in acest sens, oricat s-ar vorbi despre drepturile omului, despre albastrul cerului si nemarginirea oceanului, nimeni nu va privi cu aceeasi ochi o persoana care tocmai a iesit din puscarie.

10 răspunsuri:
| MisterKat a răspuns:

Da, sunt de accord cu pedeapsa capitala pentru criminalii in serie, criminali si teroristi! Da, o sa spuneti ca nu se incadreaza in "valoriile crestine ale familei in Romania", dar trebuie sa stie de frica acei nenorociti si cei care au apucaturi violente.
Noi ii tratam pe criminali ca pe niste vedete, ca la hotel, televizor, apa calda, mancare, dus, etc, in timp ce alti oameni se trezesc cu noaptea-n cap si merg la munca pentru un salariu de nimic...
E corect? Tembelii aia nu mai raman pe cheltuiala statului si in plus o sa stie de frica. In unele state din America este legal sa aplici "pedeapsa capitala".

O seara buna!

Stefan
| Stefan a răspuns:

La intrebarea ta, cred ca ar putea sa raspunda numai un delicvent, care a savarsit fapte care ar putea fi condamnate cu pedeapsa capitala. Noi oamenii de rand ne uitam la tv. sau citim presa in rest ne gandim la ziua de maine. Apropo, am cunoscut pe vremea lui Ceausescu un om care a fost condamnat pentru crima, a fost angajat ca asa era politica atunci, dar nu a durat 6 luni si omul a murit, deci Dumnezeu are grija sa pedepseasca faradelegile celor care au gresit.

mariana
| mariana a răspuns:

Dupa 1990 Romania a renuntat la pedeapsa capitala, pentru ca se considera ca, intr-o lume civilizata, fiecaruia (chiar raufacator fiind ) este necesar sa i se mai dea o sansa.
Desigur ca, sunt fapte abominabile care te ingrozesc si te conduc la ideea ca, faptuitorul este un monstru si am face mai bine sa ne scapam de el, cat mai repede.
Cum insa viata nu i-am dat-o noi, nu prea cred ca este crestineste sa i-o luam ci, trebuie sa incercam sa-l reeducam. Dupa cum se stie sunt multi recidivisti ceea ce inseamna ca, reeducarea nu s-a realizat ci, mai mult in inchisoare cel privat de libertate a "invatat " si alte lucruri rele si astfel "reeducat" se intoarce la vechiul comportament.
Eu am ca profil profesional munca de jurist si stiu cam ce ne putem astepta de la raufacatori, dar totusi mai am sperante ca nu este totul pierdut, se iau unele masuri care, in viitor, vor aduce si rezultate. Acesti oameni trebuie reintegrati in societate si urmariti permanant pentru a nu ajunge din nou in sttuatia de a "cadea" in greseala, iar pe cei nebuni, psihopati, trebuie sa-i internam in unitati specializate si sa-i tratam.
Reintegrarea insa este necesara pentru ca, daca unui om nu-i poti asigura un loc de munca, din care sa castige banii necesari pentru a trai cinstit, nici nu-i poti pretinde omeneste sa nu greseasca pentru ca, nevoia pe multi ii impinge spre aria infractionala.
Raspunsul la intrebarea ta, daca recidivistii se mai pot reintegra in societate?, este afirmativ, insa doar cu ajutor din partea statului si a societatii civile, singuri nu pot sa faca acest lucru chiar daca si-ar dori.

Shin
| Shin a răspuns:

Chiar daca nu i se mai da inca o sansa unui criminal (adica inchisoare pe viata), nu cred ca este cineva in luma care sa aiba drept asupra vietii altei persoane. Pentru orice crima... nu cred ca sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, Plus ca sunt pedepse mai mari decat cea cu moartea, cum ar fi, izolare pe viata,
Shin.

| anad a răspuns:

Unii chiar ar merita pedeapsa capitala insa mi se pare ca astazi, cand e atata minciuna si se fabrica atatea probe false, e riscant. Ar fi pacat sa fie omorati oameni nevinovati!

| Dmonik a răspuns:

Sunt impotriva pedepsei capitale deoarece justitia nu detine adevarul absolut, pedeapsa pe viata e de preferat. Apoi, cine suntem noi pentru a avea drept de viata si de moarte asupra cuiva? O pedeapsa lunga, care sa-i ofere posibilitatea de a medita asupra greselii si de a incerca sa se impace cu ea, o consider mult mai chinuitoare.
Cred ca oamenii se pot schimba, atat in bine, cat si in rau!
Anna

| pyma a răspuns:

Sunt de acord ca unii oameni (monstri de fapt) merita sa moara pentru cruzimea lor. Dar nici un om nu are drept de viata si de moarte asupra altuia, indiferent de ce a facut acesta. Consider ca hotarand ca un om trebuie sa moara, de fapt devii un ucigas, chiar daca o faci in numele dreptatii.

| biabluey a răspuns:

Cred ca cei care comit delicte minore se pot reintegra in societate(mai ales cei tineri)daca in timpul sederii lor in inchisoare ar fi asistati de catre un psiholog in care sa geseasca un confident, si care sa ii faca sa constientizeze gravitatea faptelor lor. Daca acest fapt nu se intampla(la noi in tara este putin probabil), automat ca cel care ajunge in spatele gratiilor acuzat de furt, dapa ce isi va recapata libertatea va continua sa faca asta, in lipsa unei alternative mai usoare.

| biabluey a răspuns:

Nu sunt de acord cu pedeapsa capitala deoarece sunt de parere ca nimeni nu are dreptul sa ii ia viata cuiva, indiferent de gravitatea faptelor sale.In unele state din America si din lume mai exista inca pedeapsa cu moartea.Ma intreb: oare cei care sunt responsabili de ''lichidarea'' asasinilor nu au nici o remuscare?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca poti da viata unui om mort, poti sa si iei viata unui om viu... dar daca nu, nu.