In majoritatea cazurilor am o parere foarte proasta privind cersetoria.
Exista prevederi legale, dar se aplica foarte rar si nu se rezolva mare lucru.
Conform L.61/1991, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART.2.Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
3) apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte;"
Eu am lasat o femeie din asta fara copii. Ii punea la cersit ca sa aiba ea bautura. Unul din copii i-a dat mamei mele cu o piatra in cap pentru ca n-a vrut sa-i dea bani. Am facut reclamatie la politie. Idiotii aia au zis ca n-au ce face. Am facut la protectia copilului, la primarie. Acolo o tută a spus si ea ca nu se poate face nimic. Am scris la MAI si la protectia copilului la Bucuresti. Cand le-a venit ordinul de sus au lasat tiganca "fara paine". I-au luat copii. Cred ca mai multa incapatanare pozitiva din partea romanilor s-ar putea rezolva mai multe probleme!
Neutră
Probabil că da
Probabil că da
Luna trecută pe stradă, în plină zi, am fost oprit de o tânără doamnă(până în 35 de ani), care mi-a cerut 25 de lei , era îmbrăcată frumos, cu poșetă, arăta bine și la față, hai să nu mai fim rasiști, nu doar țiganii cerșesc.
Exista prevederi legale in privinta lor, anume "LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicată*) pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice". Dar nu le pasa pentru ca oricum sunt minori si nu patesc nimic si amenzile nu le platesc.
Păi în cazul celor majori? Sunt o grămadă trecuți de 18 ani. Cu toate acestea, numărul lor nu se împuținează.
Si la noi sunt legi. Dar minorii nu pot fi pedepsiti. Am vazut in multe orase (la noi) afise pentru descurajarea cersetoriei. Din pacate, cei ce le dau bani, incalca legea incurajandu-i.
O rroma cerșetoare o dat Elveția în judecata și o câștigat procesul, cred ca s-o întâmplat prima data în istoria Elveției asa ceva când o cerșetoare câștiga un astfel de proces, am rămas uimit când am văzut.
Pai asa sunt ăștia de când lumea și pământul, din cauza unor specimene și Rromii educați o trag, sunt văzuți rău în societate.
Problema mai mare sunt interlopii care sunt mana în mana cu unii politicieni și fac ce vor ei ca deh are cine sa ii protejeze, și aia ce pun taxe de protecție de se cred ei stăpânii lumii.
No hate dar vazut si cersetori romani, eu nu imi asum din start ca daca un om cerseste e de o anumita etnie. Oricum, problema lor daca prefera sa cerseasca in loc sa aiba un loc de munca. Cum isi astern asa dorm.
In schimb mi se pare oribil ca isi invata copiii la asa ceva, cei care isi trimit copiii la cersit trebuie decazuti din drepturile parintesti.
Cersetoria este legala/tolerata in destul de multe tari, insa in Belgia de ex. este interzis cersitul cu copiii.